Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony] jmeter, sfGuard i testy obciążeniowe
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
kkamis
Witam,

Piszę właśnie pracę mgr, która w wielkim skrócie polega na napisaniu tej samej aplikacji w Symfony oraz Yii i przeprowadzeniu testów obciążeniowych. Aplikacja już gotowa we dwóch wspomnianych frameworkach, a do testów użyłem jmeter. W Yii wszystko działa ładnie. Nagrywam scenariusz za pomocą proxy i mogę bez problemu przeprowadzać wspomniane wcześniej testy. Problem natomiast pojawia się przy Symfony. Aplikacja korzysta z pluginu sfGuard i posiada formularz logowania gdzie mogę się zalogować jako jeden z administratorów lub jako gość. Przypuszczam, że problem wynika z tego, że sfGuard korzysta z automatycznie generowanego tokena, a w przypadku nagranego scenariusza w jmeter token ten ma zawsze taką samą wartość - oczywiście mogę się mylić ponieważ dopiero niedawno zacząłem przygodę z Symfony, nie wspominając już o jmeter...

Czy jest na to jakaś rada? Szukałem w internecie czy możliwe jest wyłączenie tokena, ale niestety nic nie znalazłem. Chyba, że przyczyna leży w czymś innym?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
LBO
Wyłacz ochronę CSRF globalnie
kkamis
Dziękuję za tak szybką odpowiedź. Niestety nie do końca wiem gdzie wstawić to sfForm::disableCSRFProtection() (choć dodałem to do pliku ProjectConfiguration.class w funkcji setup(), ale nie pomogło), ale Twoja podpowiedź nakierowała mnie na inne rozwiązanie - w pliku settings.yml wstawiłem:

all:
.settings:
csrf_secret: off

Niestety nie pomogło. Nadal widzę, że token jest przesyłany w poscie. Wróciłem więc do poprzedniej konfiguracji. Druga rzecz to taka, że zapomniałem dodać, że aplikacja korzysta też z extjs i formularz logowania jest tworzony za pomocą tego frameworka. Mniej więcej wygląda to tak, że wpisuje wartość tokena pobraną za pomocą $form->getCSRFToken (); do elementu hidden formy extjs i wszystko działa. Wpadłem więc na pomysł, że usunę ten hidden z formy i faktycznie nie przesyła tego tokena, a logowanie jak i aplikacja działa wyśmienicie. Niestety w jmeter nadal mam 100% błędów sad.gif Być może wcale nie chodzi o ten token...
LBO
No to chyba nie umiem Tobie pomóc. Chyba, że wstawiłbyś treści błędów.

Na przyszłość. Globalne zmiany i ustawienia najlepiej definiować w config/ProjectConfiguration.class.php, ewentualnie w apps/%application%/config/%application%Configuration.class.php
kkamis
No właśnie do tego pliku to wrzuciłem, ale niestety nadal jest to samo. Token się przesyła, a jak go nie przesyłam to nie mogę się zalogować. Z kolei jmeter wyrzuca błąd 401... No nic - chyba najlepszym rozwiązaniem będzie szybkie przepisanie aplikacji bez użycia sfGuard.

Dziękuję za wszelką pomoc...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.