Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Wypisanie zliczonej ilości komentarzy dla konkretnej wiadomości
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
andrzejlechniak
Witam
Jak w tytule przedstawiam, mam problem, a raczej zastanawiam się i nie wiem jak wypisać ilość komentarzy dla konkretnej wiadomości. Mam dwie tabele: jedna to 'wiadomości', druga to 'komentarze'. Jak wypisać ile do konkretnej wiadomości jest ile komentarzy. Chodzi o to, abym do wiadomości było napisane: np. komentarzy '71'. Chodzi tylko o wypisanie ILE tych komentarzy jest dla konkretnej wiadomości. Ma ktoś pomysł?
kokers
możesz użyć left join lub podselect w select gdzie używasz COUNT(*) ... dla ID=id_wiadomosci.
Fifi209
Pokaż jak przetrzymujesz newsy, komentarze.
kaliban.gnb
Coś takiego:

SELECT w.*,count(k.id) as cnt FROM
wiadomosci w
LEFT JOIN komentarze k ON (k.wiadomosc_id = w.id)
GROUP BY w.id

Dostaniesz liste wiadomosci, a w kolumnie "cnt" ilość komentarzy - będziesz potrzebował wyniku dla jednej wiadomości - dodasz "WHERE" smile.gif
andrzejlechniak
wiadomości i komentarze są w bazie, to tabele:

a komentarze:
id | id_wiadomosci | wpis

za pomocą Left join łącze tak, że do każdej wiadomości przypisanych jest tyle komentarzy ile istnieje dla wiadomości. Chodzi mi tylko o to jak zliczyć, ile konkretnie dla DANEJ wiadomości jest komentarzy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.