Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Pętla while
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bubusek
Witam.

Prosił bym o pomoc.
Mam taki kod.
  1. $zzz = mysql_query("SELECT xxx, ccc, vvv FROM ppp WHERE iii='iii'")or die(mysql_error());
  2. while($zz = mysql_fetch_assoc($zzz)){
  3. echo ' '.$zz['xxx'].' -- '.$zz['ccc'].' -- '.$zz['vvv'].' ';
  4. }

W jednym przypadku chciał bym aby gdy w bazie znajdą się 2 lub więcej identyczne rekordy 'xxx' w pętli został przedstawiony tylko 1.
Natomiast w drugim chciał bym aby gdy w bazie znajdą się 2 lub więcej identyczne rekordy 'xxx' w pętli został on przedstawiony jako 1 ale z połączonymi ze sobą rekordami 'ccc' i 'vvv'

Pomorze ktoś przedszkolakowi smile.gif ?
matino
Zapoznaj się z LIMIT w MySQL
bubusek
Nie nie mi tu nie chodzi o LIMIT.
LIMIT nie ma być ustawiony.

Chodzi mi tutaj o przypadek gdzie w bazię będę miał np 100 rekordów a w tym 2 identyczne i by w tym momencie wyświetliło wtedy w pętli 99.
melkorm
Zainteresuj się GROUP BY (oczywiście w MySql'u)
plej
Zapoznaj się z tymi filmikami: http://www.uw-team.org/videoarty_kurs_mysql.html

Pozdro.smile.gif
bubusek
Ok GROUP BY pomogło przy pierwszym przypadku czyli w przypadku 2 takich samych wyświetla tylko 1 smile.gif

Teraz muszę jeszcze wykombinować jak zrobić by wtedy jeszcze do wyświetlanego wyniku dodało wartości tego pominiętego rekordu, poprzeglądam te filmiki może pomogą smile.gif

No niestety pomysłu dalej nie mam jak przy wykorzystaniu GROUP BY
  1. $zzz = mysql_query("SELECT xxx, ccc, vvv FROM ppp WHERE iii='iii' GROUP BY xxx ")or die(mysql_error());
  2. while($zz = mysql_fetch_assoc($zzz)){
  3. echo ' '.$zz['xxx'].' -- '.$zz['ccc'].' -- '.$zz['vvv'].' ';
  4. }

Nie przepadały dane 'ccc' i 'vvv' tylko sumowały się dla danego 'xxx'
thek
Dla grupowania są funkcje agregujace takie jak choćby sumowanie czy zliczanie smile.gif Chyba już wiesz co dalej robić? wink.gif
bubusek
Victory Lkingsmiley.png

Ślicznie dziękuje smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.