Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Instrukcja warunkowa
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
greniu69
Witam.

Chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwe spełnienie takiej instrukcji warunkowej oraz w jakim przypadku? Zmienne są przesyłane za pomocą formularza.
  1. if (isset ($_POST['zmienna1']) && isset ($_POST['zmienna2']) && !is_ numeric (($_POST['zmienna1'] * $_POST['zmienna2']) . '') && (($_POST['zmienna1'] * $_POST['zmienna2']) != INF))

Z góry dziękuję oraz pozdrawiam
Greniu.
plej
tak da sięsmile.gif
np.
  1. if ($_POST['Zmienna'] == "Hey") {
  2. echo "warunek spełniony";
  3. } else {
  4. echo "warunek niespełniony";}
  5.  

smile.gif
greniu69
Dziękuję za tak szybką odpowiedź lecz chyba nie do końca o to mi chodziło, spróbuję sformuować pytanie inaczej - jakie powinny być zmienne 'zmienna1' i 'zmienna2' aby warunek został spełniony? Wpisanie zwykłych stringów raczej nie rozwiązuje tej sprawy przez to
  1. !is_ numeric (($_POST['zmienna1'] * $_POST['zmienna2'])
php traktuje je jako 0 i mnoży sobie 0*0 nie spełniając tego warunku, chyba, że jestem w błędzie i to nie jest tego wina, więc czy mi się wydaje czy spełnienie tego warunku jest niemożliwe?

Pozdrawiam
Greniu
aeaeae
Stringi dla operacji "*" są konwertowane do 0, więc spełnienie warunku niemożliwe.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.