Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][PHP]PEAR i Smarty na serwerze
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Marys91
Witam,
chciałem się pobawić Smarty oraz mam ze starego projektu napisaną klasę pod PEAR, którą teraz chciałbym wykorzystać. Pierwsza sprawa jaką chciałbym poruszyć to ustawienia tych dwóch rzeczy na localhost.
Przy instalacji ustawialiśmy include_path=... Teraz wszystkie biblioteki Smarty i PEAR znadują się w folderze php i albo muszę podawać do nich pełną ścieżkę albo kopiować lib do katalogu gdzie umieszczam swoje pliki. Pytanie czy można jakoś to inaczej robić? W końcu po coś zmienialiśmy to include_path...

Kolejne zagadnienie to paczki do PEAR. Jak je instalować?

No dobra ta instalacja na localhost jest w miarę łatwa, ale co teraz jak chcemy wszystko przenieść na serwer? Przykładowo mam wykupiony hosting w NetArt i teraz na jednej ze stron chce korzystać z PEAR. Po pierwsze jak go tam włożyć i jak go sprawdzić czy działa poprawnie?

Przyznam się, że jestem zielony jeśli chodzi o te wszystkie dodatki do php dlatego proszę o szczegółowe tłumaczenie. Dotychczas już wszystko miałem gotowe i tylko pisałem smile.gif a teraz muszę wszystko robić sam i nie wiem jak sad.gif
plej
Jak masz hosting gdzieś to piszesz do nich żeby ci zainstalowali PEAR DB i Smarty smile.gif zależy czy masz jakiś darmowy czy płatny bo na darmowych do chęci nie maja zbytnio zależy gdzie:D ale pear z tego co wiem jest domyślnie zainstalowany więc nie powinno być problemu:) tak samo na localhost wystarczy że na poczatku pliku dasz:
  1. include('DB.php');

oczywiście powyższa linijka zawsze musi być w każdym pliku nawet jak na serwer wrzucasz:)
i musi działaćsmile.gif
a jeśli chodzi o smarty tooo nie znam sam smarty i zbytnio nie lobięsmile.gif
Marys91
Dobra w php.ini mam ustawione:
  1. ;***** Added by go-pear
  2. include_path=".;C:\serwer\php\pear.;c:\php\smarty\libs"
  3. ;*****

teraz normalnie jak podam
  1. include('DB.php');
to powinno mi wszystko działać, a nie działa sad.gif Jeszcze widziałem w jednym tutku, że koleś podaje całą ścieżkę np. zaczynając od C:/... Oczywiście mówię tu o localhost bo do NetArt już wysłałem maila.

Proszę o pomoc z tym diabelstwem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.