Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [js] Przypisywanie źródła strony do "documents"
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
jinek
Witam. Mam pytanie. Czy istnieje jakaś możliwość aby w javascript przypisać kod źródłowy jakiejś strony do documents? Chciałem użyć JS jako język skryptowy w Delphi i to właśnie w nim pobieram źródło. Teraz chciałbym aby javascript działał właśnie na tym pobranym kodzie strony. Chodzi mi o to aby można było wykonywać takie funkcje jak document.getElementById itd. Czy da się coś z tym zrobić?

Pozdrawiam
kamil4u
http://www.hiteshagrawal.com/javascript/ja...l-in-javascript ?

Jak nie trafiłem, to opisz troszkę dokładnie co, jak i po co smile.gif - może jest inne lepsze rozwiązanie np. dodatek do FF Greasemonkey
jinek
No nie do końca o to mi chodziło smile.gif. Ale dziękuje za odzew smile.gif. Opiszę o co dokładnie mi chodzi. Otóż w Delphi używam silnika JavaScript z Firefoxa. Działa to tak, że program wczytuje plik .js i następnie wykonuje wybraną przeze mnie funkcję np. start(). W swoim programie chciałem wstawić obsługę skryptów właśnie z Greasemonkey. Dużo tego jest np. na userscripts. Problem jest jednak taki że skrypty te wykonują się na stronie która jest aktualnie uruchomiona to więc też bez problemu mogą one działać na kodzie źrodłowym stron. Ja jednak tej możliwości nie mam, więc pomyślałem żeby pobierać strone na dysk i dopiero potem na niej działać danym skryptem JS. Niestety nie za bardzo wiem czy jest jakaś funkcja którą wystarczy wywołać na początku skryptu JS aby wczytać ten kod strony. Znalazłem coś takiego
  1. var html = document.open('Hello.html');
ale chyba to nie działa bo gdy potem zrobiłem
  1. document.getElementById('cos_tam');
to nie działa sad.gif
kamil4u
Spróbuj
Kod
html.getElementById('cos_tam');
"html", bo taką masz zmienną. Podejrzewam, że link, który podałem w pierwszym poście, może Ci jednak pomóc, gdy ten Twój sposób nie zadziała(całkowicie o nim zapomniałem). Plik (x)HTML jest jednocześnie XML - poszukaj w internecie tego zagadnienie. Słowo AJAX, też może Ci pomóc przy tym szukaniu. Na 90% to jest to o co Ci chodziło smile.gif

Pozdrawiam i powodzenia smile.gif
jinek
Ok dziękuje CI za pomoc smile.gif. Posprawdzam i ewentualnie jeszcze poszukam smile.gif

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.