Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MVC + Smarty
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Marys91
Witam,
jak się ma MVC do Smarty? Mam teraz np. stworzony widok logowania, rozumiem że teraz robię kontroler, który sprawdzi poprawność danych (walidacja) jeśli wszystko dobrze to wyślij do modelu, model zwraca i wszystko wraca do kontrolera, który decyduje o widoku. Ktoś mi podpowie jak to mniej więcej powinno wyglądać w SMARTY?
Zyx
Albo ja nie rozumiem pytania, albo Ty nie masz zielonego pojęcia, o czym piszesz. Smarty to system szablonów, jeden z tysiąca elementów składających się na typową aplikację. MVC to wzorzec architektoniczny definiujący architekturę całej aplikacji, czyli dwie zupełnie różne rzeczy. Wielkiej filozofii tu nie ma - widok korzysta ze Smarty'ego do wyprodukowania kodu HTML i tyle.
LSM
Oczywiście nie tylko widok korzysta ze smartego, ale również model i kontroler jak zaprezentowano wyżej. Poczytaj jednak o korzyściach i krytyce Smarty'ego to może zdecydujesz się wykorzystać nieco zgrabniejszy system szablonów lub w ogóle go nie stosować.

Pzdr.
Zyx
mkdes -> a kysz z takim kodem! To nawet ze zdrowym rozsądkiem nie ma nic wspólnego, a nazywanie tego MVC to wręcz profanacja! Odpalanie szablonów w modelu... po nocach mi się to będzie śnić...
Zyx
mkdes -> nie rozumiesz w ogóle, czym są wzorce projektowe. Mieszasz chyba wszystkie możliwe założenia, podpisujesz to jako MVC, robisz ludziom wodę z mózgu i nawet nie chce Ci się ruszyć palcem, by znaleźć jakieś przyzwoite opracowanie na ten temat, a tych jest dość sporo w necie. Nikt mi nie płaci za tłumaczenie każdemu programiście w Polsce z osobna podstaw wzorców projektowych, więc wybacz - napisałem to porządnie raz, dwa, trzy razy i więcej nie mam ochoty, tym bardziej dla kogoś, kto na krytykę reaguje wysyłaniem PW z bluzgami zamiast po prostu wpisać sobie choćby http://pl.wikipedia.org/wiki/MVC i poczytać... trochę samodzielności.
thek
@LSM & mkdes: Czym jest Smarty? Systemem szablonów. Tak więc jakiej warstwy się tyczą? WIDOKU! Ktoś kto używa tego w modelu i twierdzi, że to MVC oraz, że tak powinno się robić, chyba nie rozumie PO CO jest Smarty i JAKA IDEA przyświeca MVC, a na dodatek patrząc na fragmenty zamieszczonego kodu, nie potrafi implementować tego wzorca w sposób prawidłowy. Jedyne co ma być to powstać zmienna w prezenterze, która jest wypełniana zmiennymi i przesłana później do widoku, którego szablon Smarty'ego jest w takiej sytuacji główną częścią. I tak powinno to działać. Po raz kolejny odwołuję do różnic między MVC i MVP, bo to co wielu nazywa MVC, nie jest nim. I pod tym względem Zyx ma rację opieprzając Was za podejście. On naprawdę rozumie co jest czym i z czym to się je. Zęby na tym zjadł przy własnym systemie szablonów, jako twórca OPT. Tak więc co jak co, ale jeśli mnie opieprzałby ktoś z taką wiedzą jak on i miałbym poziom równy Waszemu, to zastanowiłbym się najpierw co JA robię źle, zamiast lecieć z bluzgami (to uwaga do mkdes) i nie przytakiwałbym bezmyślnie poprzednikowi "bo dał kod" (to do LSM).

LSM, każdy może się mylić, także tęgie głowy. I właśnie dlatego trzeba umieć odróżnić SAMEMU co jest w porządku, a co nie. A tego bez praktyki i pewnej dozy pokory nie osiągniesz. Zyx nie ochrzanił "bo mógł", ale wskazał, że autor kompletnie nie rozumie tego o czym pisze i pokazał gdzie w całości ów Smarty powinien się znaleźć. mkdes wyskoczył zaś jak Filip z konopii z czymś, co nie jest poprawne i dostał słuszny opr. Na ochrzan zareagował bluzgami zamiast jakąkolwiek argumentacją, a to już jest zwyczajnie głupotą i x-owanie potem własnego posta nic nie zmieni. Ja widziałem wersję zanim post wyedytowano, ale nie mogłem zareagować od razu, gdyż musiałem wyjść z domu na 3 godziny, a nie spodobało mi się to co przeczytałem i tak czy inaczej bym ów post usunął, gdyby mnie inny mod nie uprzedził zanim wróciłem. Dlatego warto się umieć wsłuchać w krytykę i nie wynika to wcale z racji tego, że mam tu moda i lepiej mnie słuchać, ale faktu, że w ten sposób więcej się można dowiedzieć. Jedna mądra uwaga kogoś z wiedzą nauczy Cię więcej niż porady 100 głupców, którzy niekoniecznie wiedzą co piszą, tylko małpują po kimś smile.gif A o Zyx-ie trudno powiedzieć, że kopiuje coś czego nie rozumie. Znacznie częściej jest pewnie tak, że to jego rozwiązania są powielane w projektach innych osób.
LSM
Za bardzo się ekscytujecie na tym forum. po za tym wcale nie napisałem że Zyx nie ma racji i nie zbluzgałem go, wiem co to smarty itd hehe ehhhhhhhh.... tłumaczenie kto jakie ma podejście powinno się odbywać na privie, żeby nei zaśmiecać tematów, moja uwaga była słuszna a skończyło sie na tłuamczeniu co to jest Smarty, daj pan spokój.

A co do ochrzaniania to właśnie nie jest właściwy sposób prowadzenia ludzkiej dyskusji, czy my mamy tu do czynienia z jakąś rodziną czy co ? Dyskusje powinny być bezemocjonalne, bo takie są jedynie wartościowe cała reszta to bzdety zupełnie nie potrzebne nikomu a tylko obniżają poziom forum.
drPayton
@LSM: O bluzgach, to nie było do Ciebie, tylko @mkdes'a, a jego posty mod usunął, zamiast wyedytować ^^

@thek: bajzel przez to zrobiłeś ;P

PS. Ten temat to chyba do przedszkola wypadałoby przesunąć?
LSM
A co do krytyki to dzielę ją na konstruktywną i destruktywną i z całym szacunkiem do wiedzy i doświadczenia Zyx'a bo uważam go za rozumnego programiste - to jednak jego wypowiedzi wkładam do szuflady krytyki destruktywnej. Jak coś się nie podoba to nie odpisywać, jak odpisywać to pomagać i nie sprowadzać ludzi do krawężnika. To jest twórcze działanie. I taki widzę sens istnienia forum.

Teksty typu "słabo mi się zrobiło jak zobaczyłem Twój kod..." świadczą tylko o jednym ale to nei forum psychologiczne także daruje sobie. :-)

I właśnei tak się dzieje jak emocje biorą górę nad logiką - powstaje seria idiotycznych postów (moich także nie jestem wyjątkiem) bo wszystko odbywa się na zasadzie - atak - obrona.
Używać kurna prostych form: wydaje mi się, moim zdaniem, uważam, że - i już ! A jak ktoś ma za dużo energii to niech na boks pochodzi przyda mu się.

Można usunąć mój spamerski post.

mat-bi
Ja nie mogę... Ludzie, zrozumcie w końcu, że konstruktywna krytyka to nie jest napad! Ktoś próbuje tylko wam pomóc, wytykając wasze błedy. A taki tekst "Slabo mi się zrobiło(..)" zwraca uwagę na niepoprawność kodu.

Zyx nie napisał nic, co jest niezgodne z programowaniem i konstruktywną krytyką, post nosi znamię opanowania autora.

P.S - przepraszam modów, musiałem wink.gif
LSM
Można myśleć i można zanosić się myślami ku niebu... pamiętajcie, że początkujący użytkownicy komputerów (ehehe) nie lubią takich sformułowań które trafiają do ich żołądków. Ja rozumiem że niektórzy specjaliści mają dosyć naiwnych postów ale to nie usprawiedliwia ich w agresywnym zachowaniu. Fajnie jest uważać się za super programistę ale naprawdę - przydałby się temat "kultura wypowiedzi" bo z cfaniactwa zawsze się smiałem i smiać będę. Albo to będzie forum dla wszystkich albo dla grupy specjalistów wyrzywających się na tych którzy potrzebują pomocy. Akysz.

A to że jakiś użytkownik użył przekleńsrtw potwierdza moją tezę o tym że przydałby się temat "kultura wypowiedzi". Basta rabata prasta idę na piasta (pyszne piwo i można gratis zgarnąć kolejne jak ma się ładne oczy).

Fuj nie nawidzę być spamerem ale to forum widać tego potrzebuje.

p.s chodzi mi najbardziej o to że moderator powinien być od przenoszenia lub usuwania postów które się powtarzają - co mnie obchdozi opinia kogoś tam że "kolejny temat wałkowany, i nie chce misię..." nudno czyta się takie posty. Po prostu....

"To nawet ze zdrowym rozsądkiem nie ma nic wspólnego," Zdrowy rozsądek ? To ja poproszę jeszcze definicję rozsądku i może jakiś wzorzec hehe ... ktoś próbuje, a odrazu mówi się w domyśle na niego głupek. Litości.... Jak widze posty któ?e nie zasługują na moje zainteresowanie to wole na nie nie odpisywać niż dawać komuś powody żeby mi na priva bluzgi wywsyłał, nie szkoda to czasu ? smile.gif
thek
@drPayton: Posty nie ja usunąłem smile.gif
@LSM... bluzgi z tego co mi wiadomo były przez PW. Ręce mi opadły gdy widziałem kod, gdzie autor mieszał wszystko ze wszystkim i patrzył terminem, którego jak widać nie rozumie. I to mu wytknięto. Autorowi tematu Zyx od razu w pierwszym poście wyjaśnił w sposób dość prosty jak się ma Smarty do MVC. Ale potem wyskoczył mkdes z bluzgami na PW
Cytat
zamiast lecieć z bluzgami (to uwaga do mkdes)

Zauważ, że tylko w jego wypadku o tym wspomniałem, o Tobie co innego pisałem:
Cytat
nie przytakiwałbym bezmyślnie poprzednikowi "bo dał kod" (to do LSM)

Tak więc jak widzisz, rozróżniam Wasze przypadki. Zwróć też uwagę, że powinniśmy czuwać nieco nad merytoryczną stroną tego forum i gdy ktoś pisze głupoty kompletne, to albo jakiś użytkownik z wiedzą, albo moderator "zajmie" się takim przypadkiem i po prostu go zruga. Tutaj i tak zrobiono to w miarę delikatnie.

A temat przenoszę smile.gif

PS: Moderator nie jest tylko od tego co piszesz. Ale głównie to się rzuca w oczy. Co zaś do "kolejny temat wałkowany, i nie chce mi się..." to sam zwróć uwagę na fakt, że wiele osób faktycznie doświadczonych (poza moderatorami, nieco z racji obowiązków) już powoli coraz rzadziej zagląda do Przedszkola i potem pojawiają się głupoty oraz herezje. Potem jeden walnie post, który będzie przysłowiową kroplą przepełniającą kielich i jest nagle wielkie halo "że jak to tak można mnie opieprzyć?". Wcale nie widzą, że problem jest po ich stronie.

A zdrowy rozsądek? Używanie narzędzi/technik/języka w sposób dla nich przewidziany, bez udziwnień wkraczających na obszary absurdu lub bezmyślności. I proszę nie mylić braku rozsądku z innowacyjnością. To drugie wiąże się zazwyczaj z jakąś korzyścią bez utraty funkcjonalności/sensu tych rzeczy, które zostały użyte lub rozwija pewne cechy lub funkcjonalności. Kod mkdes-a do tej grupy nie należał, ponieważ z góry przyjął pewne założenia, których dotrzymanie pod kątem choćby przenośności, ponownego wykorzystania kodu, kompletnie leżały i kwiczały. To nawet nie był zbyt poprawny logicznie kod strukturalny, a więc tu nie ma co nawet mówić o MVC, który na sensownym podziale aplikacji na niezależne warstwy polega.
LSM
Po pierwsze herezje z reguły bywają twórcze, przynajmniej dla mnie bo jestem wierząco niewierzący. Po drugie jako moderator powinieneś ograniczyć się do przeniesienia tematu i nie wdawania się w obronę którejkolwiek ze stron. Stronniczość moderatorów działa zawsze na niekorzyść forum. Ponownie - jeśli forum.php.pl ma być prywatnym obozem ludzi trzymających władze to proszę bardzo ale odstraszacie wielu którzy na to forum wchodzą.

"Ręce mi opadły gdy widziałem kod" - to se przykręć człowieku bo mi nie opadają nawet jak widzę beznadziejne kody, dlaczego ? Bo ROZUMIEM ludzi którzy się dopiero uczą.

Powinna być moderacja moderacji.

"kompletnie leżały i kwiczały" - a co Ty świnia ?

Właśnie o to mi ludzie chodzi - wyrażajcie się jak ludzie a nie jak świnie, gbury i prostaki ehhhhhh ...
Ja nie kwiczę bo nie jestem świnia, ręce mi nie opadają bo mam je przypięte na ścięgna hehe... Logika w programowaniu ? Najpierw logicznie zacznijcie myśleć potem programujcie maszyny.

Kończe te bzdety. Róbcie sobie dobrze ale jeśłi tak ma wyglądać moderacja to ja dziękuję.

Moderator == zero stronniczości. po co bronisz Zyxa ? Bezsensu w ogóle. Nie rozumiem intencji, logiki tego forum. Żenada jak dla mnie, Mam swoje lata i nie pozwole nigdy żeby ktoś pokroju Zyxa (nie chce mi się cytować innych jego postów a nie jeden przeczytałem) bluzgał mi w metaforze że "nie wiem o czym mówię".

Sory Thek ale na moderatora po prostu się nie nadajesz smile.gif

Zakończyłem temat. A moderator pierdzieli bzdety. Dopóki mnie nie zbanujecie będę starał się krytycznie krytykować niekrytykowane.

Pozdrawiam ludzi myślących inaczej.
Daiquiri
Pozwólcie, że zamknę ten temat, bo na razie rozkręca się on nie w tym kierunku co trzeba. Jeżeli ktoś, chciałby coś dodać w temacie - proszę o PW, a na pewno otworzę.

LSM, nie wdając się już w szczegóły merytoryczne tej debaty, zauważ iż moderator, podobnie jak każdy inny użytkownik, może (a nawet powinien) mieć własne zdanie. Czy powinien tracić prawo do jego wyrażania, ponieważ zgadza się z argumentami jednej ze stron? Nie przesadzajmy.

Bez urazy, ale jesteś z nami 3 miesiące, napisałeś 32 posty i nie sądzę, żebyś wiedział kto na moderatora się nadaje, a kto nie. Posiedź tutaj trochę dłużej, może się przekonasz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.