Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: system wizytowek
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Yatta
Witam

Robie taki systemik wizytowek w ktorym kazdy usr moze sobie edytowac zawartosc 6 roznych podstron.

Ciekawi mnie czy droga ktora obralem jest ok.
Mianowicie zeby nie obciazac mysql generuje statyczne pliki php z zawartoscia oraz jeden duzy plik z ustawieniami - nic skomplikowanego.

Czy ma to szanse powodzenia?

dzieki
Przemo`
Ale żeby nie obciążać mysql w jakim sensie? Masz na myśli obciążenie ogólne serwera, czy samej bazy MySQL, która jest juz obciążona? Jeśli to pierwsze, to chyba bardziej obciąży zapisywanie i odczytywanie z pliku, generalnie MySQL jest szybszy. Chyba że sam serwer MySQL jest przeciążony dużą ilością zapytań, wtedy możesz to zrobić na plikach.
Chyba, że zrobisz skrypt w taki sposób, żeby generował plik HTML i potem odczyt będzie bez użycia php, wtedy jak najbardziej na plikach. Możesz funkcją file_get_contents('plik') pobierać zawartość pliku HTML, potem wpisywać ją w duże pole textarea, user będzie mógł sobie wszystko do woli edytować i poźniej funkcja nadpisująca stary plik HTML i ewentualnie robiąca wcześniej backup uprzedniego pliku. Wtedy jak najbardziej bez MySQL'a
Dravo
Cytat
Chyba, że zrobisz skrypt w taki sposób, żeby generował plik HTML i potem odczyt będzie bez użycia php, wtedy jak najbardziej na plikach. Możesz funkcją file_get_contents('plik') pobierać zawartość pliku HTML, potem wpisywać ją w duże pole textarea, user będzie mógł sobie wszystko do woli edytować i poźniej funkcja nadpisująca stary plik HTML i ewentualnie robiąca wcześniej backup uprzedniego pliku. Wtedy jak najbardziej bez MySQL'a

Według mojego skoromnego zdania lepiej używać bazy, a odpowiednie wyniki cachować.
Podzieli to zadania między serwer (cachowanie i wszytsko z tym zwiazane) i bazą danych (przechowywanie danych).
Yatta
Obciazenie mysql w sensie gdy np 100 osob bedzie probowalo wejsc na swoja wizytowke

A wlasnie zrobilem tak ze generuje pliki php(w sumie moze byc i html chyba) podstron ktore tylko inlcuduja sobie jeden gotowy plik z ustawieniami i polaczenia z baza nie ma, ale raczej uzycie php jest no ale chyba znikome.

Schemat jest taki
jeden glowny plik index.php i do 6 plikow podstron
index.php includuje plik ustawien i odpowiednio wyswietla menu i zawartosc podstrony.

Czy sie rozni w praktyce file_get_contents od fgets?
nexis
Moim zdaniem nie ma co przesadzać i nie potrzebne tu jest cachowanie. Zabawa z cachowaniem jest dobra jeśli chcesz się zagłębić w posługiwanie się php, ale dla systemu wizytówek chyba zbędne. Dla przykładu weź chociażby to forum, które nie jest cachowane, a zapytań do bazy danych jest mnóstwo. Nie chciałem tym samym powiedzieć, że serwer nie jest tym forum obciążony, ale dla systemu wizytówek obciążenie serwer jest bardzo małe - nawet przy 100 użytkownikach jednocześniej przeglądających swój profil. Ja bym to zrobił tradycyjną metodą łączenie się za każdym razem z bazą danych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.