Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]wyswietlanie wyniku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kodjak
Witam,
mam taki oto kod, którym to wyswietlam wyniki wyszukiwania w bazie danych :

1. for($i=0; $i<mysql_num_rows($sql_result); $i++)
  2. {
  3. for($j=0; $j<mysql_num_fields($sql_result); $j++)
  4. {
  5. echo "<font face=verdana>".mysql_result($sql_result, $i,$j)."</font>";
  6. }
  7. echo "<br>";
  8. }

wyniki sie pojawiaja, ale złączone w jeden wyraz. Przykłądowo jak dla 'i' wyszuka slowo Anna, a dla 'j' Nowak, dostaje wynik: AnnaNowak.
jak moge rozdzielić wyswietlane 'i' oraz 'j' ? chcialbym jeszce miedyz nimi cos napisac, badz wstawic je do tabelki
phpion
  1. // tabela
  2. for($i=0; $i<mysql_num_rows($sql_result); $i++)
  3. {
  4. // wiersz
  5. for($j=0; $j<mysql_num_fields($sql_result); $j++)
  6. {
  7. // kolumna
  8. echo "<font face=verdana>".mysql_result($sql_result, $i,$j)."</font>";
  9. }
  10. echo "<br>"; // zbędne
  11. }

Kombinuj smile.gif Pamiętaj, że umieściłem tylko lokalizacje tagów otwierających - zamykające wstaw sam.
thek
A ja tylko bym zwrócił uwagę, że mysql_result jest znacznie wolniejsze i przerobiłbym to z użyciem while i mysql_fetch_assoc/object/array. Zresztą sam zobacz do manuala mysql_result a jest jak wół napisane, że nie zaleca się go używać z racji na wolniejszy dostęp do informacji wynikowych. Poza tym nie może być tak, że dla "i" jest Anna a "j" to Nowak, bo one razem tworzą współrzędne w wyniku, gdzie "i' to indeks wiersza wyniku a "j" to numer kolumny. tak więc nawet nie do końca chyba wiesz czego używasz. A brak odstępów jest spowodowany prostą rzeczą... Nigdzie pomiędzy wyświetlanymi kolejnymi elementami nie widać spacji. Daj ją za zamknięciem font, a Cię olśni. A na przyszłość czytaj ze zrozumieniem co dana funkcja robi i czy nie lepiej zastąpić ją inną.
  1. while( $row = mysql_fetch_assoc( $sql_result ) ) {
  2. foreach( $row AS $komorka ) {
  3. echo '<font face=verdana>'.$komorka.'</font> ';
  4. }
  5. echo "<br>"; // zbędne
  6. }
Efekt ten sam... Kodu i zamotania o wiele mniej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.