Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS] Aktywny link nie utrzymuje swojego koloru
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
martin1978
Witam

Mam taką konfiguracje w pliku css

1. A:link {text-decoration:none; color:red; display: block; width: 100%;}
  2. A:visited {text-decoration:none; color:black; display: block; width: 100%;}
  3. A:active {text-decoration:none; color:red; display: block; width: 100%;}
  4. A:hover {text-decoration:none; color:green; display: block; width: 100%;}

1. <table bgcolor="white" border="1" width="95%" cellspacing="0" cellpadding="0" bordercolor="gray">
  2. <tr>
  3. <th width="95%" height="20" colspan="13" bgcolor="#DEB887"> <p align="center"><font size="3" face="Tahoma"></font></th>
  4. </tr>
  5.  
  6. <tr>
  7. <th width="9%" height="35" bgcolor="#DEB887" background="k.jpg" ><p align="center" ><b><font size="4" face="Tahoma"><a target="Parametry" href="1.php">Toto</a><th width="9%" bgcolor="#DEB887" background="k.jpg" ><p align="center" ><b><font size="4" face="Tahoma"><a target="Parametry" href="2.php">Toto</a> </font></b></th>
  8. <th width="9%" bgcolor="#DEB887" background="k.jpg" ><p align="center" ><b><font size="4" face="Tahoma"><a target="Parametry" href="3.php">Toto</a> </font></b></th>
  9. <th width="9%" bgcolor="#DEB887" background="k.jpg" ><p align="center" ><b><font size="4" face="Tahoma"><a target="Parametry" href="4.php">Toto</a> </font></b></th>
  10. <th width="9%" bgcolor="#DEB887" background="k.jpg" ><p align="center" ><b><font size="4" face="Tahoma"><a target="Parametry" href="5.php">Toto</a> </font></b></th>
  11. </tr>
  12.  
  13. <tr>
  14. <th width="9%" height="35" bgcolor="#DEB887" background="k.jpg" ><p align="center" ><b><font size="4" face="Tahoma"><a target="Parametry" href="6.php">Toto</a> </font></b></th>
  15. <th width="9%" bgcolor="#DEB887" background="k.jpg" ><p align="center" ><b><font size="4" face="Tahoma"><a target="Parametry" href="7.php">Toto</a> </font></b></th>
  16. <th width="9%" bgcolor="#DEB887" background="k.jpg" ><p align="center" ><b><font size="4" face="Tahoma"><a target="Parametry" href="8.php">Toto</a> </font></b></th>
  17. <th width="9%" bgcolor="#DEB887" background="k.jpg" ><p align="center" ><b><font size="4" face="Tahoma"><a target="Parametry" href="9.php">Toto</a> </font></b></th>
  18. <th width="9%" bgcolor="#DEB887" background="k.jpg" ><p align="center" ><b><font size="4" face="Tahoma"><a target="Parametry" href="10.php">Toto</a> </font></b></th>
  19. </tr>

A strone w html-u mam wykonana z dwoch ramek tzn. na górze odsylacze, a w dolnej ramce wyswietlane sa zawartosci odsylaczy.

Teraz mam pytanie:
Dlaczego dzieje się tak, że jak kliknę w odsyłacz, który znajduje sie w górnej ramce, to link active jest faktycznie koloru czerwonego, ale jak klikne pozniej w dowolne miejsce strony to mi ta czerwień znika na czarny?? I nie wazne czy klikne w dolnej czy gornej ramce .

Z góry dzieki za podpowiedzi
P.S. Odnosniki mam zrobione w tabeli.
askone
Podstawy podstaw smile.gif

Zobacz jaki kolor masz zadeklarowany dla linka typu :visited

Pozdrawiam
martin1978
Zauważ kolego askone, że jak zmienisz visited oczywiscie kolor na red, to podczas wyswietlania strony, one sa non stop czerwone.
A mi chodzi o to, ze otwierasz strone odnosniki sa czaarne, najezdzasz zielone, klikasz sa czerwone i ok.
Tyle ze jak klikne jest czerwony kolor, ale pozniej jak klikne w dowolnym innym miejscu ten czerwony kolor zmienia mi sie na czern. I w tym sek smile.gif, ze jak pozniej klikne w innym dowolnym miejscu to ta czerwien ma byc caly czas i w momencie gdy przejde do innego odnosnika to przeskakuje mi na drugi odnosnik itd itp
askone
Nie wiem czy do końca wszystko zrozumiałem, ale powinno być coś w ten deseń:

1. a {text-decoration:none; color:black; display: block; width: 100%;}
  2. a:visited {text-decoration:none; color:red; display: block; width: 100%;}
  3. a:active {text-decoration:none; color:red; display: block; width: 100%;}
  4. a:hover {text-decoration:none; color:green; display: block; width: 100%;}

ps. Nadal podstawy podstaw wink.gif

Pozdrawiam
martin1978
I wlasnie o tym mowilem, ze ten sposob to wyglada tak, ze teraz wszystkie sa czerwone.
Moze jeszcze raz od nowa smile.gif
Klikam na 1 z 10 odnosnikow zmienia mi sie na kolor czerwony i jest ok, ale chce zeby ten kolor zachowal sie do momentu na przelaczenie na drugi odnosnik i to tez jest ok.
Natomiast jak klikne gdzies poza obszarem odnosnika np na jakis tekst, to kolor zmienia mi sie na czarny. Moze jest jakas mozliwosc "zatrzymania" tego koloru czerwonego?
askone
Masz to gdzieś online? Bo się już pogubiłem...
Daiquiri
A, a:active {color:red;} masz po hover? Z tego co kojarzę kolejność powinna wyglądać tak:

1. a:link {color:black;}
  2. a:visited {color:black;}
  3. a:hover {color:black;}
  4. a:active {color:red;}
-martin1978-
Online wyglada to tak i otwieram to IE9

http://www.spelnieni.yoyo.pl

Jak klikniesz na którys odnosnik, to zmienia sie z czarnego na kolor czerwony i fajnie, ale do momentu jak nie klikniesz gdzies w dowolnym miejscu mychą a wtedy zmienia sie na visited czyli orange.
A mi chodzi o to, ze jak klikne na odnosnik, to nawet po kliknieciu gdizekolwiek zostawal czerwony kolor.

Pomysly juz mi sie wyczerpaly.
Ale dzieki za rady.
A jezeli chodzi o kolejnosc w css-ie to nie ma to znaczenia, bo tez to sprawdzilem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.