Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Problem z funkcją include
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
das
Witam,

Jestem nowy i nie znam się na programowaniu php więc postanowiłem zapytać tutaj...

Postanowiłem przerobić forum phpbb tak aby na stronie głównej nie było listy for/kategorii a jedynie odrazu lista z postami z wybranej kategorii.

Znalazłem odpowiedni kod w szablonie i go skasowałem i teraz na głównej nie ma listy for/kategorii - OK

Teraz w tym pliku szablonu chce wywołać funkcje include pliku php o nazwie "viewforum.php?f=3"

Stosowałem funkcję file_get_contents i jako tako działa ale trzeba będzie dużo przerabiać szablon tak więc postanowiłem spróbować tradycyjnej funkcji include i echo aby wyświetlić to.

Pierwszy problem polega na tym że nie potrafię napisać poprawnej ścieżki dla include "wstecz"

Struktura katalogów wygląda przykładowo tak:

katalog główny forum/katalog/katalog/katalog/plik szablonu

viewforum.php

Chciałbym z lokalizacji "plik szablonu" wykonać include pliku php w katalogu głównym phpbb ale nie wiem jak ma wyglądać ścieżka wstecz? Do przodu to sprawa oczywista /costam/costam/costam/plik

Ale jak wstecz?

No i jeszcze jedno pytanie czy można w ten sposób załączyć plik viewforum.php?f=3 - jak widać jest komenda dla którego forum ma plik odczytać:

1. <?php
  2.  
  3. tresc = include('viewforum.php?f=3');
  4. echo tresc;
  5. ?>

Czy takie coś będzie działać? Czy może robi to się jakoś innaczej?
cycofiasz
ścieżki wstecz się tworzy tak: ../../

Ale nie sądzę by Ci się ta wiedza przydała do tego zadania. Nie można includować pliku z parametrami. Można natomiast najpierw ustawić w pliku index.php zmienną $HTTP_GET_VARS['forum'] = 3; i następnie zaincludować viewforum.php. I nic więcej pod spodem. Może zadziała...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.