Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: krecaca sie moneta
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
collecter
Witam,
od pewnego czasu zastanawiam sie nad pewnym problemem. Otoz mam div w ktorym znajduje sie moneta i przycisk. Chcialbym aby po jego nacisnieciu ta moneta przekrecila/przerotowala sie dwa/ trzy razy. I tu pojawia sie moj problem, bo nie wiem zupelnie jak sie za to zabrac. Wiadomo ze obrazek na stronie jest kwadratowy (tzn ze mam monete i troche tla pod nim) i teraz jesli chce uzyskac efekt rotacji to zalozmy mam 4-6 obrazkow i kazdy przedstawia kolejny etap rotujacej monety i je po prostu zmieniam? Czy moze jest to robione tak ze mam obrazek monety i po nacisnieciu przycisku odpala mi sie wczesniej przygotowana animacja flash? Z gory dziekuje za wszelkie wskazowki i pomoc.
Rid
Proponowałbym się zainteresować obrazkami.png.
erix
Albo jeden + canvas.

I wystarczy przykleić jedną oś (pionową) jednocześnie zmieniając szerokość - sprawi to wrażenie obrotu.
markonix
Nie łatwiej po prostu gif kręcącej się monety pod kliknięciu w monetę statyczną (warto tu zrobić preloader żeby nie było efektu mrugnięcia przy pierwszym wczytaniu animacji).
Sam coś takiego wykorzystuje do gry "Orzeł czy reszka?".
collecter
Za pomoca jakiego programuy mozna takie cos stworzyc?
markonix
Mówisz o stworzeniu animacji czy o czym?
collecter
Tak, chodzi mi o dosc prosty program w ktorym na bazie kwadratowego obrazka z umieszczona w nim moneta jestem w stanie stworzyc taka animacje i zapisac ja potem jako gif. Znalazlem informacje ze takie cos mozna uzyskac za pomoca programu GIMP, wiec bede probowal.
serek
Tak, zrobisz to GIMPem, ale wpierw musisz mieć kilka warstw, po jednej dla każdego etapu rotacji.
markonix
Cytat(collecter @ 30.06.2011, 10:49:44 ) *
Tak, chodzi mi o dosc prosty program w ktorym na bazie kwadratowego obrazka z umieszczona w nim moneta jestem w stanie stworzyc taka animacje i zapisac ja potem jako gif. Znalazlem informacje ze takie cos mozna uzyskac za pomoca programu GIMP, wiec bede probowal.

Gif to po prostu animacja poklatkowa czyli np. 5 połączonych obrazków monety w różnych pozycjach.
Nie wiem jak jakaś aplikacja jest w stanie z obrazka monety zrobić animacje - skąd by taki program miał pojęcie jak moneta wygląda z drugiej strony..

Po co tworzysz animacje jak w internecie pełno gifów tego typu?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.