Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS] obrazkowy select
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Smoker
temat raczej w idealnym miejscu smile.gif staram się stworzyć funkcjonalny oraz ładny formularz, przeszkadza mi element <select>
poniżej zdjęcia jak mi psuje wygląd (cos tam już usilnie próbowałem mu pozmieniać)

potrzebuje pozbyć się z niego tej strzałeczki po prawej stronie, obramowania po rozwinięciu oraz koloru podświetlenia, wszędzie czytam żeby bawić się przy tym JS a ja usilnie chce mieć to w CSS smile.gif

zdaje sobie sprawe ze jest to czesc forum dla poczatkujących ale prosze o niepodpowiadania typu zmiana koloru tła to bgcolor smile.gif

w css to co juz wykluczyłem ze nie działa:
option {background-color:..., border-width:...}

reszta jak widać zadziałała... najbardziej to mnie ta strzałeczka wkurza bo pod nią taką ładną żółtą narysowałem a nakładanie na to kolejnego diva zadziała ale mija się z celem
drPayton
AFAIK nie ma takiej możliwości. Tylko JS, który w praktyce ukrywa element select, i wstawia np span, obrazek strzałki i nadaje stosowne handlery.
Smoker
no to to samo osiagne poprzez <ul><li> z ukrytym <inputem> ale to jest motania i gmatfania tymbardziej ze formularz jest generowany przez ajaxa bo dane lecą z bazy danych a tego JS'a zaczyna mi sie robic wiecej niz samej strony wiec chcialem troche zbastowac smile.gif
Spawnm
Proszę nadać sensowny tytuł!
drPayton
@Kshyhoo: ten ostatni, "Ręce precz od stylowania formularzy" jest z 2006 roku. Nie jest juz aktualny, chociażby ze względu na zmiany w przeglądarkach. Nikt normalny nie styluje już strony pod IE6, a Opera radzi sobie ze standardami najlepiej.
Kiedyś bym się z tym artem zgodził, teraz już nie. Tyle wink.gif
Smoker
jeśli chodzi o ten ostatni artykuł to ma pewne racje ale nie do końca, jeśli chcieć osiągnąć zamierzenia jego autora, strona nie powinna zawierać nawet obrazków, żadnego tła a już broń boże flasha czy arkuszy stylów już nie mówię o JavaScripcie, a sama strona powinna być rozłożona na 100% szerokości

do dnia dzisiejszego znajdą się osoby, które mają przeglądarkę tekstową, osoby które mają wyłączone działanie JS, wyłączone kaskadowe arkusze stylów czy niezainstalowanego flasha

wg mnie to nie ja powinienem tworzyć najprostszą stronę w swej postaci a oni zacząć korzystać z techniki pnącej się w górę, stracę przez to pewną część użytkowników ale dzięki temu pozyskam większą część która z prostej strony szybko by zrezygnowała nie sprawdzając nawet co ma do zaoferowania a więc podsumowując bardziej się to opłaca (np spróbuj sobie zagrać w grę mmo via www przez przeglądarkę tekstową lub w grę flashową bez zainstalowanego flasha)
Hpsi
Dodam : jquery nice - looknij sobie na to http://www.whitespace-creative.com/jquery/jNice/
@Kshyhoo: zgodze sie , ale wytlumacz to grafikowi i klientowi? tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.