Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]Wysłanie zwartości dwóch zmiennych przy otwieraniu następnej strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dawido000
Mam taką stronkę usermysql.php i taką stronkę editusermysql.php. Jak zrobić, żeby przy wywoływaniu stronki editusermysql.php ze strony usermysql.php zostały wysłane przy okazji dwie zmienne, które następnie mogę sobie odczytać i dalej ich używać w skrypcie zawartym w editusermysql.php?
toaspzoo
$_GET, $_POST
dawido000
a jakiś malutki przykład użycia
mortus
Eee... Podstawy PHP.

Odnośnik: http ://www.moja-strona.pl/index.php?zmienna=wartosc
Kod:
  1. <?php
  2.  
  3. if(isset($_GET['zmienna']) && $_GET['zmienna'] != '') {
  4. echo $_GET['zmienna'];
  5. }

Poczytaj również o przekazywaniu danych z formularza.

Poza tym ciekawi mnie jakie to zmienne chcesz przekazać do editusermysql.php, bo moim zdaniem powinieneś przekazać tylko i wyłącznie id użytkownika i na tym id operować.
dawido000
No jeszcze nie sprawdzałem, które kolumny w tabeli mysql.user są kluczami. Jeżeli mówisz, że są użytkownicy ponumerowani, to masz rację wystarczy przesłać id. I tak też zrobię.

Apropo. Piszę stronkę, która będzie mogła konfigurować użytkowników mysql, ich przywileje, tworzyć nowych użytkowników i kasować. Takie centrum zarządzania.

toaspzoo
a na 1 stronie

Kod
<form method=get action="DRUGI_PLIK.PHP">
<input type=text name=zmienna>
<input type=submit value=ok>
</form>
dawido000
Ale czemu:
  1. <input type=text name=zmienna>

przecież taka opcja wyświetli mi okienko do wpisywania informacji od użytkownika. Mojej zmiennej nie podaje użytkownik tylko strona ją generuje.

Działanie mojej strony:
Strona pierwsza wyświetla wszystkich użytkowników mysql. Przy każdym użytkowniku jest przycisk edytuj. Po jego naciśnięciu przechodzimy do strony z konfiguracją użytkownika.
mortus
Bo miało być pole hidden:
  1. <input type="hidden" value="<?php echo $user_id; ?>" name="user_id" />
Hpsi
Czy google naprawdę gryzie? Wiem, że niektórych z nas praca polega na oszukiwaniu googla tongue.gif no ale każdy chyba umie z niego korzystać:
pierwsze strona wynikowa z hasłem: obsługa formularzy php: http://webmaster.helion.pl/index.php/php-obsluga-formularzy
...
dawido000
dzięki tego mi było potrzeba

apropo google, czasem lubię po prostu wymienić zdanie z ludźmi na forum... i tyle
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.