Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][AJAX][PHP]RadioButton i przkazanie zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
vojtasek
Witam
Chcę stworzyć mały konfigurator zakupu towarów. Mam już podstronę opcje.php, w której przez radio button wybieram sobie interesujące mnie opcje.

function pokaz(f){
for(i=1;i<4;i++)
document.getElementById('f'+i).style.display="none";
document.getElementById(f).style.display="block";
}
Grupy radio button zawarte są w div które pokazuję lub ukrywam przez nadrzędny radio buton za pomocą powyższej funkcji uruchamianej przez zdarzenie zawarty w radio.

<input type="radio" name="material" value="1" id="material_0" onclick='pokaz("f1")' checked>

Ta funkcja wykonuje się prawidłowo: jak np wybiorę okno drewniane pokazuje się np wybór kolorów dla tego okna i dobieram sobie kolor itd...

Ale chciałbym aby bez przeładowania strony w bocznym div pojawił się także wynik: wybrałeś: okno drewniane rama biała i tak by przy każdym kolejnym wyborze radio kolejne wybory się dopisywały do listy wyboru dopiero końcowy klawisz zapisywałby wszystko do bazy
czyli krótko mówiąc jedno klikniecie na radio ma sterować wyświetlaniem div i przekazać value do innego div bez przeładowywania.
Nie wiem jak do radio przypiąć jeszcze jedno zdarzenie...

shikamaru88
Nie rozumiem po co Ci inne zdarzenie skoro z tej samej funkcji możesz wykonać wszystko. Skorzystać z jakiegoś frameworka JS chyba, że chcesz pisać w natywnym JS.

[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. document.getElementById('id').onClick = function(){
  2. //funkcja dla clicku na którymś radio.
  3. var div = document.getElementById('idDiva');
  4. var value = 'cos do dopisania do div';
  5. div.innerHTML += value;
  6. }

1. $('#id_radio').click(function(){
  2. $('$id_diva').append('tresc');
  3. })

@mat-bi jaki Ty jesteś szczegółowy. Ale dzięki smile.gif. Ja też zawsze polecam jakiś framework i ew jego rozbudowę po co wynajdować koło na nowo.
mat-bi
@up, Sorry, JAVIE? Jak już pomagasz, uzywaj poprawnych sformułowań!

i jeszcze coś

1. div.innerHTML = div.innerHTML+value;

zamienic na:

1. div.innerHTML += value;

Chociaż ja, jak zawsze polecam jQuery - append i jedziemy wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.