Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] 6 powiązanych tabel
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dezerter
Witam. Chyba za bardzo pokręciłem z tabelami w bazie, przy tworzeniu panelu admina.
Mam tabelę "zbiorczą" z numerami indeksów 6-ciu podrzędnych tabel (dla przykładu w kolumnie 3 w czwartym rekordzie mam nr 6, co w tabeli podrzędnej, która zawiera spis osób, odpowiada id o numerze 6 czyli Pani Jadzi z mięsnego ;]. Chcę aby zamiast nr 6 wyświetlała mi się Pani Jadzia).
I teraz mam pytanie, jak stworzyc do tego zapytanie w mysqlu, bo 2 tabele połącze, 3 też, ale 6 które mają tylko i wyłącznie powiązania z kolumnami z tabelą główną już nie.
Jeśli macie jakieś doświadczenia, lub jeszcze lepiej namiary na jakieś strony na ten temat (bo mi google nic nie powiedziało sensownego) z tym związane to będę wdzięczny.

PanGuzol
Mi to brzmi na źle zaprojektowaną bazę.
Ale jeśli chcesz w to brnąć to wydaje mi się, że potrzebujesz podzapytań.
Jakbyś przedstawił dokładniejsza strukturę bazy i co chcesz uzyskać można by więcej powiedzieć.
askone
Cytat
Mam tabelę "zbiorczą" z numerami indeksów 6-ciu podrzędnych tabel

Nie idź tą drogą wink.gif Osobiście mimo wielu zaprojektowanych baz nie miałem powodu by wiązać więcej niż 3 tabele ze sobą. Na 100% źle zaprojektowałeś strukturę bazy - pokaż co i jak masz powiązane, wtedy będziemy mogli Ci pomóc

Pozdrawiam
dezerter
Dzięki za pomoc. Rzeczywiście nie udało mi się z tym nic zrobić, więc przebudowałem bazę i teraz już wszystko gra.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.