Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Upload MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zawodnik
Kiedy uploaduję pliki do bazy danych, np. ok. 2MB, MySQL wyswietla mi błąd "MySQL server has gone away". W manualu przeczytałem, że to może być coś z wait_timeout i max_allowed_packet. Tylko nie pisze, czy mam to wstawić do my.ini czy gdzie indziej. Problem wyskakuje po ok. 3 sek. Kiedu uploaduję małe pliki wszystko jest ok. W bazie mam pole LONGBLOB. Czy ktoś może mi wyjaśnić gdzie mam to ustawić i jak ma to wyglądać? Tylko proszę żeby wypowiadali się tylko ci co coś wiedzą na ten temat.
Fifi209
Z ciekawości zapytam jakie Ty pliki w BAZIE CHCESZ PRZETRZYMYWAĆ?
askone
Ci co wiedzą coś na temat powiedzą Ci, że w bazie trzymać powinno się tylko link do pliku, a sam plik na dysku smile.gif
zawodnik
muszę przechowywać w bazie filmy i muzykę. Askone, czy ja sie pytam co jest lepsze, czy prosze o pomoc?
askone
Cytat(zawodnik @ 24.06.2011, 13:04:57 ) *
muszę przechowywać w bazie filmy i muzykę. Askone, czy ja sie pytam co jest lepsze, czy prosze o pomoc?

Po prostu dzielę się swoją wiedzą... Jeśli nie chcesz skorzystać to mnie nic do tego, ale jestem ciekaw jak szybko zmienisz zdanie gdy baza rozrośnie Ci się do iluś set GB - co przy filmach nastąpi bardzo szybko...

Pozdrawiam
zawodnik
przynajmniej mam je w jednym pliku. Normalnie też zajmą kilkaset GB.
erix
Ale nie pomyślałeś o tym, że baza wtedy wolniej wyszukuje pożądane zbiory? Już było kilka mózgów, które twierdziły, że w bazie lepiej.

Odpowiadam: nie da się chyba zrobić niczego gorszego w DB. Chyba tylko indeksów nie pozakładać. Ale trzymanie dużych plików w DB, to jest głupota.
Hpsi
W ogóle trzymanie plików w db to idiotyzm (...) jeśli chcesz zabezpieczyć przed ściaganiem - poczytaj daj sie smile.gif
zawodnik
ILE RAZY MAM PISAĆ, ŻE NIE OBCHODZI MNIE OPINIA CZY WARTO CZY NIE. Jeśli ktoś nie ma zamiaru pomóc niech nie pisze.
erix
Jaśnie Wielmożny Autorze Wątku,

Gdybyś raczył przeszukać forum pod kątem słów-zmiennych, których użyłeś, znalazłbyś odpowiedź na forum. Ja próbuję wybić Ci chory pomysł z głowy, a nie podawać rozwiązanie, gdyż ono jest, na tym forum.

Alergia na wyszukiwarkę musi być tępiona. Darcie się capsem też nie pomoże.

Pomóż sam sobie i oszczędzaj nasz czas, moderatorów również (4 raporty do jednego wątku? O.o').

Temat niniejszym zamykam, gdyż rozwiązanie wymaga ~30 sekund szukania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.