Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][HTML]Automatyczne rozszerzenie div'ów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gramy52
Witam,

Na początek napisze do czego mi to potrzebne by lepiej zrozumieć problem.

Tworzę szablon do Joomla i tam oczywiście można stawiać za pomocą modułów wybrane elementy na stronę. Tworzyłem szablon zawsze na określonych stałych wartościach, teraz chce inaczej i napotkałem na problem który opisuje dokładnie poniżej :

Posiadam dwa div'y (nazwijmy lewy i prawy), z parametrami :
Kod
#lewy {float: left;}
#prawy {float: right;}

Dwa kontenery nie mają określonej szerokości!, a mimo to chce by były obok siebie. A o co chodzi? Na daną podstronę ładuje obrazek do lewego kontenera, wówczas chcę by prawy kontener skurczył się (o taką szerokość jakiej jest wielkości obrazek). Jeśli nie ma obrazka (ani żadnego innego elementu w lewym kontenerze) to prawy kontener rozciąga się na całą dostępną szerokość.

Ktoś potrafi sobie z tym poradzić? Wdzięczny będę za jakiekolwiek wskazówki.

Pozdrawiam
korex
sprobuj z
  1. {width:auto;}
gramy52
Wpisywać tego nie muszę (jest to zawsze domyślna wartość). Nie działa.
Rid
Ustawić procentowe szerokości divów,dla obrazków umieszczonych w tych divach ustawić width,height 100%.Wtedy obrazki będą rozciągały się do szerokości divów-a nie odwrotnie.
gramy52
Cytat
Ustawić procentowe szerokości divów,dla obrazków umieszczonych w tych divach ustawić width,height 100%.Wtedy obrazki będą rozciągały się do szerokości divów-a nie odwrotnie.

Uh, chyba mnie nie zrozumiałeś. Ustawie kontenerom procenty (np: lewy 30% i prawy 70%) - do lewego nic nie włożę, prawy o dziwo się sam nie rozciągnie (a o to mi chodzi). Jakieś pomysły?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.