Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] logowanie, sesje - co i jak?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
szym011
Witam.
Mam dla was małe, pewnie proste pytanie, a mianowicie robię system logowania na stronę oparty na sesjach zawarty w kilku plikach. I tutaj nasuwa się pytanie, czy w każdym pliku należy dodać funkcje session_start()?
Dla przykładu:
plik logowania/rejestracji znajduje się w index.php po zalogowaniu użytkownik zostaje przekierowany do body.php i dalej może przejść do strony np strona.php.
Czy w tych 3 plikach muszę dać na początku tą funkcje, aby wszystko działało poprawnie?
Czy jeśli tak, to czy jest to bezpieczne i czy niesie ze są w późniejszym etapie jakieś problemy/błędy?

Jestem początkującym "programistą" PHP, więc takie proste rzeczy spędzają mi sen z powiek.
Za pomoc z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Daimos
Jeśli już koniecznie musisz skakać po różnych plikach, to zrób sobie pliki typu header i footer, które będziesz załączać zawsze i w każdym pliku. Wtedy w takim header robisz start sesji. Załączasz header wszędzie, w body.php, index.php
Bo oczywiście wracając do pytania, musisz sesję wystartować za każdym razem. Jeśli wpiszesz samo session_start wszędzie, to będzie ok, ale w przypadku późniejszych zmian, musisz działać na każdym pliku, a tak, tylko z header
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.