Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Pobranie obrazka z serwera z możliwością edycji...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
RubiX
Witam.
Szukałem już po internecie ale nigdzie nie mogę tego znaleźć.
Chcę pobrać obrazek z serwera i zmienić jego rozmiar.
Wiem jak to zrobić za pomocą uploadu bo wtedy mam plik w zmiennej $_FILES ale jak pobrać go z serwera ?

próbowałem już przez

1. implode('', file('fotka.jpg'));
  2. file_get_contents('fotka.jpg');
  3. fopen('fotka.jpg','r');

ale nic nie działa. Muszę pobrać obrazek z serwera i odczytać jego rozmiary i rozszerzenie żeby wiedzieć czy stworzyć obrazek z jpg png czy gifa poniżej część kodu który dalej używam do tego:

1. $source = imagecreatefromjpeg('fotka.jpg');
  2. if(imagesy($source)>imagesx($source)) {
  3. $new_height = 60;
  4. $new_width = floor(imagesx($source)*($new_height/imagesy($source)));
  5. } else {
  6. $new_width = 60;
  7. $new_height = floor(imagesy($source)*($new_width/imagesx($source)));
  8. }
  9. $dest = imagecreatetruecolor($new_width,$new_height);
  10. imagecopyresampled($dest,$source,0,0,0,0,$new_width,$new_height,imagesx($source),imagesy($source));
  11. imagejpeg($dest,''.$nowanazwaobrazka.'',99);
  12. imagedestroy($dest);

Tylko nie wiem jak pobrać obrazek z serwera do pliku żeby go dalej przerabiać...
zend
poczytaj przykłady z file_get_contents,fopen jako parametr podajesz oczywiście url na serwerze "http://example.com/images/fotka1.jpg", zapisujesz do lokalnego pliku i wtedy przetwarzasz, a potem ewentualnie wysyłasz ponownie na serwer.

Jeśli wszystko dzieje się na jednym serwerze i chcesz przenieść fotke do lokalizacji w której będziesz ją obrabiał skorzystaj z move_uploaded_file
RubiX
No czytałem szukałem i nie wiem jak to zrobić...

1. $fContents = file_get_contents($link_obrazka);
  2. $fHandle = fopen('fotka.jpg','wb');
  3. fwrite($fHandle, $fContents);
  4. fclose($fHandle);
  5. $obrazek = fopen('fotka.jpg', 'rb');
  6. echo $obrazek;
  7. //$obrazek = $fContents;
  8. $source = imagecreatefromjpeg($obrazek);

To mi zapisuje obraz na serwerze pod nazwą fotka.jpg. A jak teraz zrobić żeby plik był w zmiennej $source i żeby szło stworzyć nowy plik i go zapisać (w drodze zapisywania chcę zmienić jego rozmiary, ale to wiem jak jużzrobić) ?
kudlatypawelek
Troszkę przedobrzyłeś. Zrób tak: $source = imagecreatefromjpeg(fotka.jpg); wtedy "obrazek" będzie w $source i można na nim wykonywac kolejne operacje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.