Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wyświetlanie informacji o pomyślnym ukończeniu działania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
milw0rm90
Witam więc przejdę do rzeczy, dokładnie chodzi mi o taką prostą funkcje aby po wykonaniu danego działania, chciałbym aby wyświetliła się informacja dotycząca czy rezultat jest poprawny czy też nie, przykładowo:

1. <?php
  2. $uzytkownik = 'xxx';
  3. $haslo = 'xxx';
  4. $bazadanych = 'xxx';
  5.  
  6. $imie=$_POST['first'];
  7. $nazwisko=$_POST['last'];
  8. $numertel=$_POST['phone'];
  9. $numerkom=$_POST['mobile'];
  10. $fax=$_POST['fax'];
  11. $email=$_POST['email'];
  12. $stronawww=$_POST['web'];
  13. $query = "INSERT INTO contacts VALUES ('', '$imie', '$nazwisko', '$numertel', '$numerkom', '$fax', '$email', '$stronawww')";
  14.  
  15. mysql_connect('localhost', $uzytkownik, $haslo);
  16. @mysql_select_db ($bazadanych) or die ('Nie udao się polączyć');
  17.  
  18. mysql_query($query);
  19. ?>

Mamy taki skrypt i jak doda użytkownika do bazy danych chciałbym aby wyświetliło cię np: Pomyśle cię zarejestrowano, a jak się nie uda np chciałbym sobie zdefiniować wcześniej że Imię musi mieć 3 litery a ktoś wpiszę dwie wyświetli:
Imię wymaga trzech liter, oczywiście przykładowo za wszelkie rozwiązania dziękuję, Pozdrawiam.
potreb
  1. if(strlen($imie) < 4) {
  2. $query = "INSERT INTO contacts VALUES ('', '$imie', '$nazwisko', '$numertel', '$numerkom', '$fax', '$email', '$stronawww')";
  3. if($query) echo "Udało się";
  4. } else {
  5. echo "imie jest za krótkie";
  6. }

Ogólnie taka walidacja jest beznadziejna. Najlepiej jakbyś zastosował jakąś klasę walidacji z różnymi metodami sprawdzającymi poprawność pól i jak obiekt zwróci np error wtedy nie przejedzie dodawanie.
markonix
Skrypt jest kiepsko napisany.
Łączenie z bazą daj gdzieś na początek, najlepiej w osobnym pliku.
Skrypt podatny jest na atak SQL INJECTION.
Brakuje tu jakiejkolwiek walidacji.
Masz literówki.

Zacznij od walidacji czy w ogóle pola są wypełnione. Najprościej if oraz empty potem pomyślimy co dalej.

potreb Twój kod to komunikat pomyślnego wykonania zapytania, który niekoniecznie musi oznaczać, że udało się dodać użytkownika.
milw0rm90
Wiem że beznadziejnie, ja tylko chciałem się przekonać jaką funkcje IF do tego potrzebuję jak to mniej więcej ma wyglądać i tak dalej dziękuje za pomoc to tyle.
markonix
if

1. if(empty($_POST['first'])) print 'Brak imienia';
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.