Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jQuery] kilka elementów o tej samej klasie
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
chomiczek
Mam problem z wykonaniem wydawać by się mogło prostej rzeczy (może to ten oczekiwany urlop), a mianowicie mam kod, który wygląda mniej więcej tak:
  1. <ul>
  2. <li class="spr"><input type="text" id='aa1223' value='50'><div class='aa'>sdf</div></li>
  3. <li class="spr"><input type="text" id='aa1224' value='50'><div class='aa'>sdf</div></li>
  4. <li class="spr"><input type="text" id='aa1225' value='50'><div class='aa'>sdf</div></li>
  5. <li class="spr"><input type="text" id='aa1226' value='50'><div class='aa'>sdf</div></li>

chce, aby we wszystkich elemenach <li>, które mają klasę 'spr' wykonała się określona akcja.. np. sprawdzenie value, porównanie z określoną rzeczą i zmiana innej.. próbowałem z this, ale jakoś nie mogę tego ugryźć..

jakaś sugestia?
Jak można użyć $('li').hasClass('spr)questionmark.gif
luckyps
sugestia :
jquery api -> each
Piogola
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. $('li.spr input').val()
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
chomiczek
Cytat(luckyps @ 27.07.2011, 13:14:45 ) *

no wiedziałem, że to będzie proste.. dzięki serdeczne za pomoc smile.gif

edt: a jednak jeszcze mały problem? w jaki sposób uzyskać dostęp do elementów w każdym <li>
jak np. odczytać val() z <li class="spr"><input name="ilosc" value="aa" /></li>

użycie:
  1. alert($('input[name="ilosc"]').val());

zwraca tylko wartość pierwszego elementu.. jak to połączyć z this?
Rid
  1. var zmienna=$('li.spr').get();
  2. $jq(zmienna).click(function () {
  3. ...........................
  4. tutaj dodatkowe działania
  5. ......................................
  6. )};

Do zmiennej 'zmienna' przypisane są wszystkie tagi <li> z klasą spr.
Do zmiennej 'zmienna' dodajemy event click( $jq(zmienna).click).
Funkcja działa wówczas kiedy klikniemy na element li z klasą spr inne tagi li nie będą reagowały na kliknięcie.
chomiczek
nie do końca o to mi działa, bo musiałbym pobrać wszystkie LI i zasymulować ich kliknięcie.. zrobiłem to inaczej.. przy generowaniu strony generuje stringa w JS:
  1. var dane = '13859^13860^13861^13862^13863^13864^13865^13866^13867^13868';

a następnie splitem, go rozbijam i w pętli już sobie sprawdzam wszystkie interesujące mnie wartości..być może nie jest to rozwiązanie optymalne, ale na chwilę obecną rozwiązuje mój problem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.