Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP i VPN
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Prezi2907
Witam.

Jak w opisie. Mam następujący problem. Chciałbym wykonać połączenie z server (zewnętrzny jakiś hosting) do wewnętrznej sieci mojej gdzie jest baza MSSQL.

Mam odbc i wiem jak i co ale problem jest następujący.

Czy można połączyć się w jakiś sposób z serwera zewnętrznego do mojego MSSQL ...

Gdzieś tam widziałem że jest z tym problem.
Może przy wykorzystaniu JavaScript ? Lub Ajaxa z JQuery ?
Używanie któregokolwiek z tych języków nie jest problemem tylko sam pomysł jak to zrobić i co było by potrzebne.

Jak możecie to pokierujcie mnie chociaż na jakieś strony gdzie mógłbym to ogarnąć...

Pozdrawiam i liczę na waszą inwencję...

@edit.

To wyglądało by tak

MySQL, PHP -> MSSQL(tutaj VPN postawiony)

I teraz z php do mssql poprzez VPN. Jaki protokół musiałby być włączony i czy w ogóle to jest możliwe...
buliq
Po pierwsze to żaden z języków po stronie przeglądarki czyli ani ajax ani js ani jquery.

Przy pomocy php powinieneś się połączyć tylko musisz wiedzieć że twój serwer www ma możliwość łączenia się z serwerami zewnętrznymi na danym porcie oraz twój serwer mssql musi być dostępny z zewnątrz czyli np w firewall konfigurujesz aby serwer www miał dostęp po ip)
Prezi2907
Cytat(buliq @ 4.08.2011, 14:20:34 ) *
Po pierwsze to żaden z języków po stronie przeglądarki czyli ani ajax ani js ani jquery.

Przy pomocy php powinieneś się połączyć tylko musisz wiedzieć że twój serwer www ma możliwość łączenia się z serwerami zewnętrznymi na danym porcie oraz twój serwer mssql musi być dostępny z zewnątrz czyli np w firewall konfigurujesz aby serwer www miał dostęp po ip)

Dobra ale jak to wykonam

Normalnie poprzez
ip_mssql = adres VPN (IP czy URL ?) .. ?
$con = mssql_connect('IP_MSSQL' , 'user_bazy' , 'hasło_bazy' , 'baza') ...
I tak połączę się ? Bez podawania danych do VPN ? Czyli loginu i hasła ?

Cytat(buliq @ 4.08.2011, 14:20:34 ) *

To inaczej może muszę połączyć to z danymi w bazie INSERTA... idzie taki manewr zrobić ?
buliq
PHP z VPN nie połączysz (raczej ?). Możesz do VPN podpiąć serwer o ile jest dedykowany/właściciel dał taką możliwość. Wtedy mogłoby być łatwiej i bezpieczniej. Natomiast jeżeli nie masz takiej możliwości to wystarczy tak jak napisałeś. Podajesz IP i PORT serwera i próbujesz się podłączyć. Na zaporze konfigurujesz tak aby IP serwera WWW miało dostęp do maszyny z MSSQL na danym porcie, i powinno działać.
Prezi2907
Cytat(buliq @ 4.08.2011, 14:56:37 ) *
PHP z VPN nie połączysz (raczej ?). Możesz do VPN podpiąć serwer o ile jest dedykowany/właściciel dał taką możliwość. Wtedy mogłoby być łatwiej i bezpieczniej. Natomiast jeżeli nie masz takiej możliwości to wystarczy tak jak napisałeś. Podajesz IP i PORT serwera i próbujesz się podłączyć. Na zaporze konfigurujesz tak aby IP serwera WWW miało dostęp do maszyny z MSSQL na danym porcie, i powinno działać.

Zupełnie inne zastosowanie zrobię smile.gif Ponieważ mamy w firmie zapotrzebowanie na podobną aplikację to będę pisał osobny program w c# do przeładowania odpowiednich danych w bazach smile.gif

Pozdrawiam i do zamknięcia...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.