Witam! Mam dylemat. Zrobiłem już stronę z podziałem na kategorie. Jest to sklep. Nie wiem jednak jak dobrze zrobić bazę danych. Postanowiłem że nazwa bazy to produkty. tabele to nazwy pod podkategorii, np. kategoria główna komputery, podkategoria podzespoly i podpodkategoria dyski i to jest ta tabela. Mam zrobiony prototyp formularza do wprowadzania danych do tej tabeli. Mam jednak kilka pytań i proszę o gotowe rozwiązania, lub chociaż podpowiedź jak to ma wyglądać, gdzie szukac.
1. Jaka że mam kilka kategorii, podkategorii itd. co dodać do mojego formularza, żeby wiedział do jakiej tabeli ma dodać dany towar ( ma wyświetlić wszystkie kategorie, później podkat. do wyboru) a następnie żeby pojawiały się tam określone pytania, nie chcę przecież pytać o wyjście HDMI lodówki
2. Na razie pobieram dane z tabeli dyski i umieszczam je w tabeli w wybranym szablonie, pojawiają się one po wejściu w podpodkategorię dyski. ok. Ale jest tam tylko tabelka z nazwą i ceną bo tak ustawiłem. W bazie danych jest jednak więcej informacji. Co zrobić żeby był to odnośnik do tej oferty? Gdy będę to już wiedział to sam wstawię sobie te resztę danych w odpowiednie miejsca. Nie wiem tylko jak zrobić by każdy nowy dodany produkt po kliknięciu na niego przechodził do wybranego szablonu.
3. Wiem już że nie powinno się się wstawiać zdjęć do bazy danych tylko linki. No więc jak tego dokonać? Mogę założyć folder zdjęcia nie ma sprawy ale jak skrypt ma to zapisywać tam, a w bazie danych ma pojawiać się adres do niego, aby później pojawiał się w tym szablonie z pod punktu 2
Wiem że dużo napisałem ale liczę że ktoś mi pomoże
Pozdrawiam braci informatyków!