1q2w3e4r
8.08.2011, 11:27:56
Witam,
Potrzebuje uruchomić stronę jakasstrona.pl skryptem php + np. cron tak, aby była cały czas włączona. Tak jak zakładka w przeglądarce.
Np. wrzucam taki skrypt do siebie na stronę - włączam crona i ona jest cały czas włączona jak w przeglądarce zakładka.
Macie jakieś pomysły jak to zrobić?
Z góry dzięki za pomoc.
IceManSpy
8.08.2011, 11:31:35
Że o co chossi?
wewior
8.08.2011, 11:32:30
Nie bardzo rozumiem jaki cel... może napisz dlaczego to jest potrzebne, bo przecież skrypty w wiekszości wykonają się raz na stronie.
Chyba że masz tam jakieś skrypty które co jakiś czas się uruchamiają w js, to w takim wypadki chyba lepiej ich wywołania dać do crona.
1q2w3e4r
8.08.2011, 11:49:13
No w przeglądarce uruchamiamy w osobnej zakładce stronę: jakasstrona.pl wtedy taka strona jest cały czas włączona i ta strona może się odświeżać i wykonywać jakieś akcje (w JS też). W tym przypadku odświeża się w JS w różnych odstępach czasu których nie mam możliwości kontrolować, dlatego dodanie do crona nic nie da. Otwierając stronę musi być ona otworzona tylko jeden raz.
Na stronę wszedł bym np. curlem. Ale jak to podtrzymać..
Cytat
wykonywać jakieś akcje (w JS też).
Cytat
Na stronę wszedł bym np. curlem. Ale jak to podtrzymać..
To się wzajemnie wyklucza.
Jakiego bota piszesz?
W przeglądarce wcale się nic nie "podtrzymuje". Wykonywane jest tylko jedno żądanie HTTP. Jeśli wykonywane są jakieś dalsze akcje to jest to np. AJAX. Ale to w kodzie jest ustalone co taki skrypt AJAX ma zrobić i dlatego można to samo zrobić cURL'em odpowiednio parsując stronę.
1q2w3e4r
8.08.2011, 12:42:48
@ erix
Dlaczego się wyklucza? To wszystko ma działać na serwerze. Ja nie mam włączonego kompa 24h/7 i nie mogę mieć tyle włączonej zakładki ze stroną.
Przypomnę, że ta strona ma być załadowana jeden raz, a skrypty w JS maja się wykonywać cały czas.
nospor
8.08.2011, 12:46:43
Poniewż cURL otrzymuje na zwrocie to co strona zwraca. cURL nie wykonuje tego co strona zwraca. Jeśli strona zwraca kod js to dla cURL jest to zwykły tekst, z którym robi dokładnie to samo co z pozostałym kodem strony - NIC.
wewior
8.08.2011, 12:47:02
Cytat(1q2w3e4r @ 8.08.2011, 13:42:48 )

@ erix
Dlaczego się wyklucza? To wszystko ma działać na serwerze. Ja nie mam włączonego kompa 24h/7 i nie mogę mieć tyle włączonej zakładki ze stroną.
Przypomnę, że ta strona ma być załadowana jeden raz, a skrypty w JS maja się wykonywać cały czas.
Dlatego że curlem wywołujesz stronę, nie jesteś w stanie zasymulować przeglądarki tak żeby wykonywały się akcje JS.
A tak jak pisałem i jak pisał pyro jeśli robisz coś w js to równie dobrze możesz to zrobić wywołując skrypty php curlem, bo tam też masz kontrolę nad czasem, ale to zależy co robisz. Jak sie nie przyznasz to ciężko będzie pomóc ;-)
1q2w3e4r
8.08.2011, 12:52:56
Aha, to jak zatem miałbym to zrobić?
P. S
Akcji JS nie dam rady zmienić na crona.
nospor
8.08.2011, 12:56:14
Cytat
Aha, to jak zatem miałbym to zrobić?
Na podstawie opisu jaki nam tu zgotowałeś to odpowiedź jest tylko jedna:
- cURL pobierasz kod strony
- teraz najłatwiejsze: piszesz własny silnik www który przetwarza otrzymany kod js i html i go wykonuje
1q2w3e4r
8.08.2011, 14:42:46
ale co to da jeśli go przetworzy i wykona jeden raz?
cURL tego nie wykona, panimajesz?
To tak, jakbyś skopiował z dysku plik i go nie otworzył. Na takiej zasadzie działa cURL.
1q2w3e4r
8.08.2011, 15:36:58
tak tak, rozumiem. To pytanie było do nospora..
To jak to inaczej zrobić?
nospor
8.08.2011, 15:38:39
A czy ja mowilem ze wykona jeden raz? powiedziałem ze przetworzy jeden raz a wykonywać będzie tak długo jak będzie działał js
Ale to był "żart" - przecież ty nie napiszesz silnika WWW, zresztą tak jak i ja
Cytat
To jak to inaczej zrobić?
Do jakiego serwisu piszesz bota?
Wykonywanie bota łamiącego regulamin danej usługi, temat zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.