Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rejestracja w 2 skryptach naraz
Forum PHP.pl > Forum > PHP
IIFF
Mam główną tabelę users(jest to narazie jedyna tabela tej bazy) + forum mybb + wordpress, jak umożliwić rejestrację w tych 3 miejscach podając je tylko w głównej rejestracji, czy mogą być jakoś automatycznie przekopiowane z tej bazy głównej tabel do tabeli użytkowników mybb i wordpress?

Wydaje mi się ze to jest prostę i mogę wykonać to nawet ja choć jestem początkujący, ale wygląda to na coś prostego, a może znacznie ułatwić życie wielu użytkownikom, bo po co podawać dwa razy te same dane?

Wyrazy wdzięczności za każdą pomoc, lub nawet próbę pomocy.
ixpack
Masz rację - jest to dość łatwe o ile dobrze znasz obie aplikacje... Znaczy ich kod i struktury baz danych.
1) formularzem zbierasz dane usera
2) Teraz zalerzy jak są hashowane hasła w odrębnych aplikacjach... Lub łatwiej zrób swoją tabelę, gdzie te dane będziesz przechowywał.
3) Np. korzystając z PDO dodajesz rekordy do baz bb,wdp ewentualnie do swojej tabeli.
4) Jeżeli nie tworzyłeś swojej tabeli z userem/hasłem i hashowane hasło jest poprawnie dodane (nie wiem jak wordpress etc. hashuje/saltuje hasła...) to wszystko powinno działać.
A jeżeli tworzyłeś swoją tabelę, to robisz swoje logowanie (musisz przerobić skrypty, które odpowiedzialne są za ustawienie usera, osobno dla wrdpress i dla bb).

I to by było na tyle... W teorii proste, ale w praktyce przekonasz się, że nie. Różne aplikacje inaczej zabezpieczają hasła użytkownika - inaczej też traktują nazwy userów ich dane. Tak też jeżeli zdecydowałbyś się na dodawanie danych usera tylko do bazy wordpress, to musisz przerobić część bb, aby pobierał -> ładował dane usera z odpowiedniej bazy danych.

... Aha i co więcej... Pamiętaj, że te aplikacje miewają częste updaty, które mogą zmieniać strukturę bazy, skryptów etc. Więc nie wiem czy nie jest to syzyfowa praca...
IIFF
Ale przecież wtedy tylko zmieniam plik "glownarejestracja.php" uwzględniając tam zmiany które zaszły, czyż nie? Chyba nie jest takie trudne.
Może jest jakiś "stały" niezmienny cms, z prostą tabelą users i forum - do skompilowania z czymś takim?

Jak Ty byś to najlepiej rozwiązał?
KrzysiekWildfire
Wordpress jest dość łatwy do połączenia z innymi skryptami, wystarczy, że w bazie danych w haśle umieścisz md5 z hasła, i będzie śmigać. Musisz jeszcze nadać uprawnienia danemu użytkownikowi, ale to też jest łatwe.
fr33d0m
wystarczy że przeglądniesz skrypt finalizacji rejestracji nowego usera w mybb i wordpress, a później na podstawie wyciągniętych wniosków wykonasz 2x INSERT'a do dwóch osobnych tabel z danymi nowego usera. Nie jest to AŻ tak trudne i rzadko updaty zmieniają tak dogłębnie strukturę bazy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.