Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tworzenie adresu URL w php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
wint3rkill
Witam. Pracuje nad forum opartym na PHP, MySQL, HTML itp.
Zastanawiam się w jaki sposób utworzyć nowy adres URL w php.
Widzę to w taki sposób: Wchodzę na stronę, loguję się, dodaje newsa, którego zawartość, adres URL będą przechowywane w bazie mysql. Dodając newsa o tytule: 'Mój pierwszy artykuł' powinna się utworzyć strona //moj_pierwszy_artykul.html ... w jaki sposób moge tego dokonać?

* (Rejestracje, logowanie, konto użytkownika .. mam już dawno zrobione dlatego proszę tylko o pomoc w tworzeniu nowego adresu URL)

Czekam na odpowiedź. smile.gif
r4xz
polecam wykorzystać mod_rewrite. jednak musisz trochę na ten temat poczytać smile.gif
wint3rkill
Z tego co stwierdziłem - mod_rewrite służy do zmiany wyświetlanej nazwy pliku na bardziej przyjazną np. www.example.com/strona.php na www.example.com/strona
Mi chodzi o to aby móc dodać nowy url poprzez wywołanie jakiegoś skryptu w php.
Pisząc jakiś tekst na stronie w formularzu - cała zawartośc przesyłana ma być do skryptu php który utworzy nową stronę html/php na podstawie przesłanych danych.. w razie czego zostawiam GG:8005987 To dla mnie ważne.
pozdrawiam smile.gif
Fifi209
Czego nie potrafisz zrobić? Formularza? Obsłużyć tych danych? Zapisać?

$_POST
file_put_contents
adbacz
Jesli dobrze rozumiem, to zrób (jesli pracujesz na OOP) klase do zarządzania tematami forum (o ile to prawdziwe forum, bo nie rozumiem do końcca problemu), która będzie wyświetlała dany temat na podstawie tego, co znajduje się w adresie URL. Radzę użyć mod_rewrite, lub jeśli pracujesz na jakimś FW to użyć jakies jego klasy, która zarządza adresami URL.

MOD_rewrite nie służy tylko do zmiany nazwy plików. Zamiast takeigo adresu:
http://adres.pl/index.php?action=art&id=12
możesz mieć takie coś:
http://adres.pl/artykul_o_id_12.html

Wszystko zalezy od tego, jak to sobie ogarniesz z mod_rewrite.
wint3rkill
file_put_contents();

Dokładnie o to mi chodziło, dzięki wielkie za pomoc. smile.gif
Z Mod_rewrite pobawię się jutro bo jeżeli jest tak jak piszecie to również będzie to przydatna rzecz.
(+) dla wszystkich tongue.gif
mortus
Myślę, że w rozwiązaniu Twojego problemu może pomóc Ci artykuł (a może i przykładowa aplikacja) nospora.
Co do samego problemu. To nie jest tak, że dodając nowy artykuł na stronie, musisz stworzyć dla niego osobny plik. Artykuł w całości zapisujesz w bazie danych wraz z dodatkowymi informacjami, jak np. ładny url (nice url), który w późniejszym etapie służy do pobrania tego właśnie artykułu przez odpowiedni skrypt PHP. Zapisywanie każdego artykułu (nie mówiąc już o postach na forum, bo ich będzie setki razy więcej) w osobnym pliku na serwerowym dysku jest niedorzecznością.

Trochę mnie dziwi, że nikt nie zwrócił na to uwagi.
adbacz
mortus - Autor tematu miał problem do rozwiązania więc pisane było jak rozwiązać problem. Gdyby chciał sie brać za DB to raczej nie miałby takiego problemu jak teraz i byśmy teraz nie polemizowali.

Co do autora tematu. User mortus ma rację, lepiej będzie jeśli będziesz używał bazy danych do tego co piszesz niż osobnych plików. Chyba, że to tylko tak "na razie"...
wint3rkill
Mam jeszcze kilka pytań.

Struktura działania systemu. ->
1.logowanie.
2.zakladka moje konto
3.dodanie nowego filmu
4. przechwycenie danych z formularza -> wrzucenie ich do bazy danych i...
(teraz wlaśnie problem, nie wiem za bardzo jak wrzucić je do nowego pliku, używałem file_put_contents(), pewnie wina leży po mojej stronie bo chce robić to tak -> do nowego pliku wrzucam cały kod html przygotowanego szablonu + chce wrzucić pomiędzy <body> </bod> rózne zmienne i wartości żeby później można było dodawać komentarze do filmu, itp....)
Teraz tak:
1. Nie wiem w jaki sposób można wrzucić tam te zmienne (to będą zmienne które będą przechowywały jakieś wartości (ID, NAZWA...itp) żeby później móc odwołać się do bazy danych.) W razie czego piszcie na gg(8005987), spróbuje tam lepiej wyjaśnić jeżeli nie jasno się tutaj wyraziłem.. Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.