Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Definiowanie kodu buttonów/labeli i innych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ozix56
Chcę zrobić prostą grę internetową opartą na buttonach, różnorakich przyciskach i listach, która zawiera statystyki gracza.
Programować zamierzam w Visualu.
Moje pytanie tyczy się tego w jaki sposób mogę za pomocą visuala, lub w kodzie mojej strony sprawić, by po naciśnięciu buttonu wykonała się jakaś operacja (jak przykład dajmy nadawanie wartości zmiennej)

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.
Rid
O jaki Visual chodzi??Bo odmian jest dużo.
Miał Pan ,kiedyś z styczność z programowaniem??
-jarek-
Cytat(ozix56 @ 1.09.2011, 20:10:22 ) *
Chcę zrobić prostą grę internetową opartą na buttonach, różnorakich przyciskach i listach, która zawiera statystyki gracza.
Programować zamierzam w Visualu.
Moje pytanie tyczy się tego w jaki sposób mogę za pomocą visuala, lub w kodzie mojej strony sprawić, by po naciśnięciu buttonu wykonała się jakaś operacja (jak przykład dajmy nadawanie wartości zmiennej)

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.

To chyba nie ten dział bo w PHP raczej się tego nie robi jeśli już to java
ozix56
Chodziło mi o Microsoft Visual Studio.
W każdym bądź razie jeden kolega z forum wytłumaczył mi, że tam w trochę innym języku jest to programowane.
Zapomnijmy o tym.

Moje pytanie dokładnie odnosi się do przekazywania zmiennych na inną stronę wykonującą skrypt php.
Wiem, że mogę metodą GET lub POST wysłać zmienne z pola tekstowego, listy rozwijanej itp.
Chodzi mi bardziej o przekazanie zmiennej, która jest elementem nigdzie nie uzupełnianym.
Tzn. ma początkową wartość i gdy wykonujemy skrypt php, podlega zmianie i odesłaniu z powrotem na stronę pierwotną ze zmienioną wartością.

Przykład:
1) Siła postaci wynosi 30;
2) Wybieramy rabunek z listy, który chcemy wykonać;
3) Zmienna "$sila" zostaje przeniesiona do skryptu wykonującego działania;
4) Siła zostaje zwiększona, lub zmniejszona w zależności od wymagań rabunku - wykonywane przez osobną stronę php;
5) Wartość zmieniona zwracana jest do strony, na której wybieramy rabunek;

Nie wiem jak zrobić pkt 3 i 5.
Może to rozjaśniło sytuację wink.gif
tolomei
Po pobraniu wartości siły należałoby umieścić ją w formularzu w polu typu hidden:

1. <input type="hidden" name="sila" value="<?php echo $sila; ?>" />

Po wysłaniu formularza, zmianie wartości oraz powrocie na stronę z formularzem - pobrać jeszcze raz wartość siły tak aby była aktualna.

Pozdrawiam

PS. Tak na marginesie: należy zabezpieczyć obsługę formularza po stronie PHP. Wartości ukrytych pól można łatwo spreparować.

ozix56
Ok, bardzo fajnie, że to napisałeś. Spróbuję tego sposobu również. Jakiś kwadrans temu udało mi się wyłuskać z internetu sposób z sesjami i też wydaje się być całkiem ok.
Teraz jeszcze takie pytanie... jak sprawić, aby skrypt wykonywał się "w tle"? Póki co mam ustawione przechodzenie do pliku php, w którym wykonywane są operacje, ale stamtąd już nie wraca do strony z formularzem.
Chciał bym zrobić tak, aby wykonywało skrypt i od razu odświeżała się strona z formularzem.
tolomei
Możesz to zrobić na kilka sposobów:
- najłatwiejszy: w twoim skrypcie ustawić powrót do strony z formularzem.
- łatwy: umieścić skrypt przetwarzający formularz w tym samym pliku co formularz - wtedy po kliknięciu "wyślij" strona by przesłała dane samej sobie. Na początku pliku byś te dane obsłużył i tym sposobem formularz by się zaktualizował.
- trudniejszy: za pomocą AJAX'a, który uruchomiłby skrypt php w tle. Po tej operacji javascript musiałaby zaktualizować formularz(nawiązując do sytuacji autora tematu).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.