Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: instalator
Forum PHP.pl > Forum > PHP
invx
co sadzicie,O intalatorze do CMS'a o takich zalozeniach:
=> user sciaga pliki instalatora
=> wgrywa go na konto
=> przy pierwszym wejsciu na strone, uruchamiany jest instalator (tylko on znajduje sie w tym momencie na koncie)
=> podawane, sa informacje o adminie, ustawieniach serwera, bazy danych
=> uzytkownik wybiera jakie skladniki mja byc zainstalowane (sondy, forum, newsy, ksiega goscie etc. ...)
=> odpowiednio wybrane skladniki, sa dopiero teraz sciagane z serwera
=> po sciagniecie, nastepuje ostateczna konfiguracja jakichs tam szczegolow
=> po pomyslnym zainstalowaniu pliki instalatora zostaja skasowane.

dzieki czemus taiemu, byla by mozliwosc, maksymalnego dostosowania CMS'a do potrzeb usera, przy najmniejszym zajeciu miejsca na koncie, i przy malez bazie danych.
.dragonfly
Cytat(invx @ 2004-06-25 18:13:12)
co sadzicie,O intalatorze do CMS'a o takich zalozeniach:
=> user sciaga pliki instalatora
=> wgrywa go na konto
=> przy pierwszym wejsciu na strone, uruchamiany jest instalator (tylko on znajduje sie w tym momencie na koncie)
=> podawane, sa informacje o adminie, ustawieniach serwera, bazy danych
=> uzytkownik wybiera jakie skladniki mja byc zainstalowane (sondy, forum, newsy, ksiega goscie etc. ...)
=> odpowiednio wybrane skladniki, sa dopiero teraz sciagane z serwera
=> po sciagniecie, nastepuje ostateczna konfiguracja jakichs tam szczegolow
=> po pomyslnym zainstalowaniu pliki instalatora zostaja skasowane.

dzieki czemus taiemu, byla by mozliwosc, maksymalnego dostosowania CMS'a do potrzeb usera, przy najmniejszym zajeciu miejsca na koncie, i przy malez bazie danych.

Pomysl ciekawy jednak musiałbyś uzyc innych technologi np. flasha ktory umozliwilby ci wstawienie paska postepu bez ktorego dosyc nieciekawie wygladalaby sprawa. Kwestia teraz tylko jak dobrze to napiszesz smile.gif
mls
Cytat(kAzu^ @ 2004-06-25 20:48:26)
Pomysl ciekawy jednak musiałbyś uzyc innych technologi np. flasha ktory umozliwilby ci wstawienie paska postepu bez ktorego dosyc nieciekawie wygladalaby sprawa. Kwestia teraz tylko jak dobrze to napiszesz smile.gif

Jak się bardzo chce, to i bez flasha można coś takiego zrobić. Wystarczy php i JS smile.gif

Przykład smile.gif
Dabroz
A po co? Mozna sprobowac tak jak w skrypcie Go-PEAR (JS).
orson
Cytat(mls @ 2004-06-25 23:15:37)
Jak się bardzo chce, to i bez flasha można coś takiego zrobić. Wystarczy php i JS smile.gif

witam ...

zerknalem na source ... i to tak sie zastanawiam ... co ten pasek symbolizuje questionmark.gif bo tym sposobem nie da sie chyba zrobic paska postepu ilosci sciagnietych danych przez polaczenie socetowe pomiedzy serwerami questionmark.gif albo polaczenie jesdenego serwera na drugi przez ftp ... wiec jednak sie nie przyda

pozdrawiam
mls
Cytat(orson @ 2004-06-26 00:35:42)
zerknalem na source ... i to tak sie zastanawiam ... co ten pasek symbolizuje questionmark.gif bo tym sposobem nie da sie chyba zrobic paska postepu ilosci sciagnietych danych przez polaczenie socetowe pomiedzy serwerami questionmark.gif albo polaczenie jesdenego serwera na drugi przez ftp ... wiec jednak sie nie przyda

Racja. Ale chciałem tylko pokazać, że COŚ się zrobić da. A taki pasek stosuję do wyświetlania postępu wysyłania mailingu, i w tej roli świetnie się spisuje smile.gif Bardzo proste i działające rozwiązanie...
DeyV
heh - ciekawy pomysł, ale tak jak zauważył Dabroz, właściwie to wszystko jest w Go-PEAR. Ci co wątpią, niech kiegdyś odpalą webinstalera PEAR, ja gdy pierwszy raz zobaczyłem jego działanie, nie mogłem oczu oderwać, tak zaskoczyło mnie to, jak dynamicznie mogą wyglądać programy w wyniku połączenia php i js.
(prawdę mówiąc, gdy zobaczyłem ostatnią wersję tego instalatora, to zwątpiłem... Dopiero sprawdzenie źródła upewniło mnie, że to nie jest jakiś VB )
MaKARON
Mam napisanego takiego instalatora, niestety jak duza czesc moich skryptow nie nadaje sie do publikacji... musze przysiasc i moze wtedy go udostepnic. Moge dodac, ze wykorzystywalem go kiedys, ale to tylko w produkcie studenckim, wiec bez zobowiazan.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.