kilab
7.09.2011, 21:59:24
Witam,
Załóżny, że mam 3 podobne strony na których chciałbym wyświetlać reklamy. Wolałbym jednak zarządzać reklamami w jednym miejscu. Postanowiłem więc stworzyć aplikację, która pobierałaby, wyświetlała i zliczała kliknięcia.
Założenia są takie, że reklamy można pobrać i wyświetlić tylko na danych witrynach, bezpośrednie wyświetlenie powinno być uniemożliwione żeby ktoś wredny nie mógł wykorzystać limitu wyświetleń innej osoby. Odpada raczej przyjmowanie zapytań od konkretnych hostów. Wolałbym aby to było bardziej elastyczne.
Wszystko mam już zaplanowane, część już napisana. Problem pojawił się jednak przy komunikacji strona <---> aplikacja reklam. Pomyślałem najpierw o wykorzystaniu GET'a. Przy pobieraniu mogłoby to nawet przejść, wysłanie zapytania z rodzajem reklamy, kluczem zapisanym w obu stronach. Jednak przy tworzeniu linków sposób ten odpada. Ktoś może przechwycić klucz i naklikać celowo.
Macie jakieś doświadczenie w tym temacie? Jakieś sprawdzone i godne wykorzystania metody?
tehaha
8.09.2011, 00:44:16
możesz sobie napisać API w Soap
Cytat
Ktoś może przechwycić klucz i naklikać celowo.
Można też napisać pętlę, która sama to zrobi, więc problem jest trochę bardziej złożony i wymagałby głębszej analizy. Najlepiej jakby kod od strony klienta był w js/ajax. Ja bym kombinował, żeby ajax pobierał reklamę z pliku php na serwerze, który łączy się z api.
kilab
8.09.2011, 12:36:37
Cytat(tehaha @ 8.09.2011, 00:44:16 )

możesz sobie napisać API w Soap
To właśnie brałem pod uwagę jako pierwszą możliwość. O pętli też myślałem, dlatego szukam sposobu na łączenie się ze stron, które wyświetlają reklamy.
Możesz trochę rozjaśnić mi tę kwestię z AJAX'em? Najbardziej chodzi mi o ten problem klików, żeby zliczało tylko ze stron na których są reklamy
tehaha
8.09.2011, 14:28:00
Nie znam takiego sposobu, który byłby całkowicie bezpieczny, ale można próbować maksymalnie ograniczyć fałszywe klikanie. Osobiście kombinowałbym coś takiego:
- Api w Soap, które umożliwia klientom pobieranie reklam;
- po stronie klienta: 1. plik php, który klient wrzuca na serwer - skrypt łączy się z api i pobiera reklamy. 2. kawałek skryptu js/ajax, który klient umieszcza na stronie - skrypt js/ajax pobiera reklamy z pliku php. //Chodzi w tym o to, żeby np. strona pobierana Curlem nie pobierała reklam, wymaga to przeglądarki z obsługą js.
//Ale kombinowałbym jeszcze, żeby po stronie klienta był sam kod js
- po kliknięciu w reklamę użytkownik jest kierowany na Twój serwer, gdzie zliczasz czyja reklama i z jakiej strony została kliknięta, przy przekierowaniu sprawdzasz $_SERVER['HTTP_REFERER'], żeby sprawdzić skąd przyszedł użytkownik (tu musisz wiedzieć, że referer da się sfałszować), następnie kierujesz go na stronę docelową.
- Dla lepszej kontroli trzeba by też przesyłać jakieś tokeny
Nic więcej nie mogę powiedzieć bez zagłębiania się w temat, to tak tylko z palca pomysł, najlepiej postaraj się poczytać i podpatrzeć jak to robią inni, jest sporo takich systemów w sieci np. adwords zobacz jak wygląda ich kod js po stronie klienta oraz jak wyglądają adresy url do reklam
CuteOne
8.09.2011, 19:38:01
Dziwnie kombinujecie ;P wystarczy plik JS pobierany z serwera, który generuje reklamę(kod JS może być generowany przez PHP). Do sprawdzania "klików" można użyć API Piwika, który wykryje czy dana osoba klikała wcześniej w linki ewentualnie zablokować naliczanie kolejnych kliknięć