Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP na Ubuntu 11.04
Forum PHP.pl > Forum > PHP
deniol13
Witam, mam pewien problem, przesiadłem się z [jestem w trkacie] windowsa na ubuntu 11.04 [32bit], zainstalowałem apache2, php5, mysql itd. to się chyba nazywa LAMP, skopiowałem katalog projektu [projekt pisany na windowsie] z dysku E na dysk F [System Plików, tu jest ubuntu] do katalogu ~/public_html, ustawiłem chmod katalogu poprzez komendę
CODE
sudo chmod +x ~/public_html/projekt

Odpalam przeglądarkę, wchodzę na localhosta wskazując na katalog 'projekt' i mam taki error
CODE
Warning: Unknown: failed to open stream: Permission denied in Unknown on line 0 Fatal error: Unknown: Failed opening required '/home/denis/public_html/menstrends/index.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in Unknown on line 0

Pomocy.
Spawnm
Pliki powinny być w /var/www/
deniol13
Zmieniłem konfiguracje apache'a aby mieć własny katalog, czy to jest problemem?
pedro84
Czy to jest partycja NTFS/FAT?
deniol13
Partycja z której skopiowałem to chyba NTFS [windows], instalowałem ubuntu przy użyciu WUBI
luck
Wygląda na to, że uprawnienia nadajesz dla katalogu "public_html/projekt", a skrypt szuka plików w "public_html/menstrends" (chyba, że to tylko taki Twój skrót myślowy). Ew. dla katalogu z projektem ustaw chmod 755 i ogólnie upewnij się, że użytkownik www-data może się do niego dostać.
deniol13
skrót myślowy.
luck
Może spróbujesz na próbę ustawić documentRoot serwera na /var/www i stamtąd odpalisz pliki? Jeśli zadziała, to będzie znaczyć, że serwer nie może się dobić do Twojego katalogu domowego.
deniol13
Jutro zobaczę, dzięki.

Dobra, sprawdziłem. Przeniosłem do /var/www ale musiałem najpierw ustawić chmod 777 dla katalogu bo nei mogłem skopiować, problem nadal ten sam... sad.gif

ref
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.