Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][logika][mvc]Pluginy a mvc
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ShadowD
Hej,
zaczynam przygodę z zendem - nie wiem czy to dobry wybór na początek, ale to sprawdzę. :-)

Problem mój polega na braku informacji typu "jak to wszystko poukładać", mvc wymusza trzymanie kontrolerów i widoków (pomijając Mvc) w innych katalogach, chciał bym by panel admina mógł zawierać moduły/pluginy, całość miała by być trzymana w jednym katalogu - nie chcę by część plików znajdowała się w katalogu z kontrolerami (a teoretycznie powinna, w końcu coś w pluginie ma zaczątki kontrolera), czegoś w widoku (choć to chyba najgorszy przykład) i coś w modelu, jak widok można by jakoś pominąć (nie wiem nie znam się na tym by komentować widok) to m i c powinno mieć swoje miejsce a nie godzi mi się to z tezą "jeden moduł jeden katalog". Mvc nie przewiduje takiego podziału? Jak to powinno być wykonane?

Może powinien istnieć kontroler odpalający kontrolery w pluginach?

Ps. Da się w zend jakoś grupować kontrolery? (taki dodatek). Mamy teraz - www.domena.pl/controler/akcja, a chciał bym jakoś to pogrupować, czy to złe rozwiązanie i powinienem sobie radzić bez takich zabiegów? Opisuję to w oparciu o zapytania ajax, chciał bym by wyglądały tak www.domena.pl/ajax/controler/akcja i ajax było by częścią stałą zapytania, a reszta jak zawsze - tak wiem muszę się podszkolić, ale to są takie pytania na start.
CuteOne
Zend umożliwia podział na moduły smile.gif czyli dokładnie to co napisałeś. Fajny tutorial znajdziesz na youtube link
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.