Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Rekordy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
fakenmr
Witam mam taki problem jestem ciemny co do PHP .Posiadam jedną bazę danych nazwaną POCZTA .
W niej mam tabelę o nazwie paczki ::
  1.  
  2. rodzaj_paczki int(1)
  3. masa_paczki varchar(15) utf8_polish_ci
  4. gabaryt varchar(2) utf8_polish_ci
  5. opłata int(15)
  6. d
  7.  

Następną tabelą jest tabela rodzaj_paczki a w niej
  1. rodzaj_id nazwa
  2. 1 R O
  3. 2 PIORYTET
  4. 3 LW
  5. 4 PPZ
  6. 5 PP
  7. 6 R

I mam taki problem nie wiem jak zrobić żeby przy edytowaniu po stronie PHP jednej z paczek wpisując w pole rodzaj_paczki samą cyfrę np. 4 z rodzaj_id po zapisaniu tego formularza wyświetlało by mi się "PPZ" a nie liczba 4
Z tym mam kłopot szukałem w google ale nie mogłem sprecyzować mojego zapytania wiec uznałem , że najlepszym rozwiązaniem będzie umieszczenie tego problemu tutaj . Proszę tylko nie wysyłajcie mnie do opcji szukaj na forum bo i tak zapewne nie znajdę jak pisałem jestem ciemny w te klocki . Bardzo dziękuję za jakąkolwiek Pomoc

P.S. DO Pana Szanownego Admina / Moderatora Proszę bardzo nie usuwać tego tematu jeżeli zły dział proszę o przeniesienie Dziękuję
ixpack
Zastanówmy się po co masz to w osobnych tabelach? Tak jest to ważne gdy mamy wiele wiele rekordów, ale Ty masz tam ich "aż" 6 wink.gif nie lepiej jakby rodzaj paczki był enum('rodzaj1','rodzaj2')?

Ok nie ważne.
Jak to zrobić? Wysyłasz za pewne POST'em rodzaj paczki - np. 4
Po przeładowaniu, otrzymaniu tego id POST'em możesz wykonać wyszukiwanie w bazie
  1. SELECT nazwa FROM rodzaj_paczki WHERE rodzaj_id = '4'

W wyniku otrzymasz "PPZ" - to też możesz wyświetlić.

A teraz załóżmy, że chcesz pokazać wszystkie paczki i ich rodzaje etc. Używamy do tego LEFT JOIN...
  1. SELECT rodzaj_paczki, nazwa, masa_paczki, gabaryt, oplata, d FROM paczki LEFT JOIN rodzaj_paczki USING (rodzaj_paczki) WHERE [warunek])

opłata - oplata, staraj nie używać się polskich znaków przy nazwach - na przyszłość wink.gif
rodzaj_paczki - rodzaj_id -> uniformizuj to tak, aby obie kolumny miały taką samą nazwę inaczej LEFT JOIN wygląda lekko inaczej. Jak? Poszukaj w manualu MySql.
fakenmr
Dzieki Wielkie O to mi chodziło smile.gif a polskie litery to przypadkiem w bazie biggrin.gif:D:D:D:D
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.