Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP] Błąd przy braku zdjęcia
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ebate
Tak jak w temacie. Chodzi mi o takie coś jak: w przypadku wymaganych pól wyskakuje mnie komunikat "wpisz...." a jest to związane z:

1. if (empty($_POST['konto']))
  2.  
  3. {
  4.  
  5. echo "Wpisz swój login!";
  6.  
  7. exit;
  8.  
  9. }

Chciałbym, aby taki komunikat wyskakiwał w przypadku braku zdjęcia. Dodam, że zdjęcie jest wysyłane równolegle z danymi (odpowiada za to jeden przycisk).

Oto el. związane ze zdjęciem:
  1. (...)
  2.  
  3. $name = 'pliki/'.$_FILES['pliczek']['name'];
  4.  
  5. (...)
  6.  
  7. move_uploaded_file($_FILES['pliczek']['tmp_name'],"pliki/".$_FILES['pliczek']['name']);
  8.  
  9. (...)

1. <form action="register.php" method="post" enctype="multipart/form-data">
  2.  
  3. <input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="30000" />
  4.  
  5. <strong>Wybierz swoje zdjęcie:</strong><br>
  6.  
  7. <input type="file" name="pliczek" size="40" /><br>
  8.  
  9. <b>Oświadczam iż zaakceptowałem regulamin</b>
  10.  
  11. <input type="checkbox" id="reg" onclick="regulamin()" /><br />
  12.  
  13. <input type="submit" name="submit" value="Rejestracja" id="dalej" disabled="disabled" style="font-size: 10pt; font-family: Tahoma; font-weight: bold" />
  14.  
  15. </form>

Nie wiem czy to co podałem jest potrzebne ale tak" na wszelki wypadek" biggrin.gif

Z góry dziękuję.
nospor
http://pl.php.net/manual/en/function.is-uploaded-file.php
Mówi ci, czy zdjęcie było dodane czy nie. Robisz IFa mniej wiecej tak jak robiłeś na KONTO i po sprawie.
ebate
A jak to połączyć z komunikatem, że konto zostało założone?

Oto właściwa część kodu:
  1. if ($ile==0) {
  2.  
  3. $zapytanie="INSERT INTO user (login,password,imie,drugie_imie,nazwisko,email,miasto,plec,data_urodzenia,n
    umer_telefonu,numer_gg,sciezka) VALUES('$konto','$password','$imie','$drugie_imie','$nazwisko','$email','$miasto','$plec','$data_urodzenia','$numer_telefonu','$numer_gg','$name')"
    ;
  4.  
  5. mysql_query($zapytanie) or die("Wystąpił błąd" );
  6.  
  7. echo('Konto '.$konto.' zostalo utworzone, a zdjecie zostało wysłane.</br><a href=index.php>Kliknij, aby wrócić do Strony głównej</a>');
  8.  
  9.  
  10.  
  11. }
  12.  
  13. else
  14.  
  15. {
  16.  
  17. echo("Taki uzytkownik juz istnieje. Kliknij <a href=register.php>wstecz</a> aby zarejestrowac sie ponownie");
  18.  
  19. }
  20.  
  21. }
  22.  
  23. else echo ("Podane hasla nie zgadzaja sie.</br><a href=register.php>Wróc, aby wpisac hasła poprawnie</a>");
  24.  
  25. }
  26.  
  27.  
  28. else{

I teraz chciałbym , aby częśc tego była połączona z kodem powyżej, a druga część dawała błąd " Dodaj zdjęcie"

1. if (is_uploaded_file($_FILES['userfile']['tmp_name'])) {
  2. echo "File ". $_FILES['userfile']['name'] ." upload prawidłowy.\n";
  3. echo "Wyświetlam treść\n";
  4. readfile($_FILES['userfile']['tmp_name']);
  5. } else {
  6. echo "Możliwy atak przez uploadowanie pliku: ";
  7. echo "Plik '". $_FILES['userfile']['tmp_name'] . "'.";
  8. }

Niejasno się wyraziłem. Mam kod php, który sprawdza mi, czy plik został wysłany czy nie. Również mam kod php przy rejestracji, który sprawdza mi, czy : istnieje podobne konto, czy hasła są poprawne. Jeśli jest wszystko dobrze wyświetla mi komunikat, że konto zostało założone. Do czego zmierzam: Chcę tak połączyć oba kody, aby w przypadku poprawnego loginu, hasła i zdjęcia wyświetlał mi komunikat, że konto zostało założone. W przypadku złego loginu, niepoprawnie powtórzonego hasła i źle wysłanego pliku (a właściwie brak wysłanego pliku). Posiadane przeze mnie kody wszystko zawierają, lecz nie umiem (niestety) tych kodów połączyć. Bardzo proszę o pomoc.

Kod dotyczący wysyłanego pliku:
  1. if (is_uploaded_file($_FILES['pliczek']['tmp_name'])) {
  2. echo "File ". $_FILES['pliczek']['name'] ." upload prawidłowy.\n";
  3. echo "Wyświetlam treść\n";
  4. readfile($_FILES['pliczek']['tmp_name']);
  5. } else {
  6. echo "Możliwy atak przez uploadowanie pliku: ";
  7. echo "Plik '". $_FILES['pliczek']['tmp_name'] . "'.";
  8. }

A oto drugi kod, dotyczący sprawdzania loginu oraz hasła:
  1. if ($ile==0) {
  2.  
  3. $zapytanie="INSERT INTO user (login,password,imie,drugie_imie,nazwisko,email,miasto,plec,data_urodzenia,n
    umer_telefonu,numer_gg,sciezka) VALUES('$konto','$password','$imie','$drugie_imie','$nazwisko','$email','$miasto','$plec','$data_urodzenia','$numer_telefonu','$numer_gg','$name')"
    ;
  4.  
  5. mysql_query($zapytanie) or die("Wystąpił błąd" );
  6.  
  7. echo('Konto '.$konto.' zostalo utworzone, a zdjecie zostało wysłane.</br><a href=index.php>Kliknij, aby wrócić do Strony głównej</a>');
  8.  
  9.  
  10.  
  11. }
  12.  
  13. else
  14.  
  15. {
  16.  
  17. echo("Taki uzytkownik juz istnieje. Kliknij <a href=register.php>wstecz</a> aby zarejestrowac sie ponownie");
  18.  
  19. }
  20.  
  21. }
  22.  
  23. else echo ("Podane hasla nie zgadzaja sie.</br><a href=register.php>Wróc, aby wpisac hasła poprawnie</a>");
  24.  
  25. }
  26.  
  27.  
  28. else{
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.