Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] zliczenie i wyświetlenie wyników
Forum PHP.pl > Forum > PHP
rydlik
witam, mam takie zapytanie do bazy:

1. $xxx = mysql_query("SELECT count(*) AS ilosc, pozycja1, pozycja2,pozycja3 FROM tabela WHERE pozycja1>=10 LIMIT 0,10");

chciałbym zliczyć i jednocześnie wyśwyetlic wszystkie rekordy, a powinno być ich 20, odwołuje się tak;

1. $w_xxx = mysql_fetch_array($xxx);
  2. echo $w_xxx['ilosc'];

wtedy podaje dobrą ilość ale nie wyświetla tych rekordów, bo zwraca tylko rekord z wynikiem COUNT, zaś jeśli w zapytaniu nie użyje COUNT() tylko tak:

poda liczbe rekordow określoną przez LIMIT a chciałbym wszystkie. Proszę o pomoc
croc
W jednym zapytaniu tego nie zrobisz, bo to by nie miało logicznego sensu smile.gif Pamiętaj, że wyniki z MySQL zawsze mają strukturę tabeli. A tu count ma zwrócić jedną liczbę, a pozostałe kolumny kilka wierszy. Zrób drugie zapytanie, albo np. tak:

1. $sql = 'SELECT pozycja1, pozycja2,pozycja3 FROM tabela WHERE pozycja1>=10';
  2. $query = mysql_query($sql.' LIMIT 0, 10');
  3. $number = mysql_num_rows(mysql_query($sql));
rydlik
dziękuje pięknie za odpowiedź, do tej pory miałem własnie to zrobione na 2 zapytania, lecz myślałem ze może jest jakiś sposób. Pozdrawiam guitar.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.