Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Animacja zdjeć, JS/Flash
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Micchaleq
Witam serdecznie wszystkich,

Aktualnie piszę strony w PHP ( dla siebie i znajomych ) chciałbym rozszerzyć swoją wiedzę w kierunku animacji.
Otóż jestem ciekaw czy istnieje możliwość wykonania jakichś prototypów animacji.

Konkretnie, mam tu strone np:
http://test.redhand.com.pl/tarasy/

i baner animuje sie co jakiś czas w inny sposób.

Otóż takie animacje ręcznie byłbym w stanie wykonać we fleszu nie mniej jednak zalezy mi na uniwersalności takiego skryptu.

Mianowicie chciałbym utworzyć jakby prototypy tych przejść ze zdjęcia na zdjęcie i korzystać z jakiegoś określonego folderu gdzie będę przechowywał te np trzy zdjęcia.
I teraz najważniejsze, jak sobie je podmienie chciałbym abt efekt został a zdjęcia uległy zmianie.

Czy takie coś jest w ogóle możliwe?

Jeżeli tak proszę o informacje nad jakimi funkcjami powonieniem się skupić itd.

PS: jestem w trakcje poznawania JS i jest dla mnie trudniejszy niż php ( pomimo iż niektórzy mówią inaczej ) sad.gif
by_ikar
Trudniejszy to nie, bo składnie ma bardzo podobną do php, ale znać te wszystkie funkcje, wiedzieć co działa w jaki sposób w jakiej przeglądarce to jest niekiedy masakra wink.gif osobiście korzystam jak wielu ludzi z frameworka jQuery ( www.jQuery.com ) który tworzenie animacji, manipulacja DOM, różnego rodzaju zdarzenia, oraz oczywiście ajax; niekiedy potrafi uprościć do kilku linijek.

Efekt którego szukasz, nazywa się sliderem i jest gotowców masa w sieci. Zawartość możesz sobie zmieniać jak ci pasuje. Nawet z tamtej strony którą podałeś jest darmowy slider, który wykorzystuje jquery wink.gif http://nivo.dev7studios.com/ przeglądaj źródła stron, tam przeważnie podane są linki w komentarzach, jeżeli ich nie ma, zawsze jakieś funkcje, pluginy mają swoje nazwy, wrzucasz w google i gotowe wink.gif
Micchaleq
Dziękuje za bardzo szybką i precyzyjną odpowiedz smile.gif

Widzę, że pisanie stron internetowych przez firmy sprowadza się do zakupu gotowego skryptu/ściągnięcia i lekka jego edycja.

W związku z tym na galerie w js również są takie gotowe sposoby?
by_ikar
Cytat
W związku z tym na galerie w js również są takie gotowe sposoby?

Gotowych galerii jest chyba najwięcej jeżeli chodzi o javascript. W samym jquery spotkasz kilkanaście dość popularnych galerii.

Cytat
Widzę, że pisanie stron internetowych przez firmy sprowadza się do zakupu gotowego skryptu/ściągnięcia i lekka jego edycja.

Nie koniecznie to jest reguła, ale dzięki już gotowym jakimś dodatkom, tworzenie stron jest znacznie szybsze, dzięki czemu takich stron można zrobić więcej co się z kolei przekłada na dodatkowe zarobki - do których dąży chyba każdy. A dodatkowy fakt że są one darmowe i możesz z nimi robić co chcesz, sprawia że w wielu kwestiach napisanie strony może się sprowadzać do wyklikania kilku formularzy i potem powstają takie masówki. Oczywiście chodzi tutaj o takie standardowe strony typu wizytówki, bo w przypadku takich bardziej złożonych stron, niektóre elementy muszą być dostosowane indywidualnie, bo gotowca raczej nie znajdziesz.

Poczytaj sobie informacje na temat jquery, przejrzyj sobie stronę www.jquery.com masz tam zakładkę plugins, i tam masz już do wyboru do koloru. Nie wszędzie, ale gdzie nie gdzie w pluginie dostępna jest strona demonstracyjna, także w przypadku takich jakichś prostych efektów, to kwestia przeważnie znalezienia gotowego plugina i/lub przerobienia go.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.