Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] licznik wyświetleń - optymalne rozwiązanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
arek33
Od jakiegoś czasu dręczy mnie pytanie w jaki sposób najlepiej zapisywać licznik odsłon np. artykułu w serwisie? Nie ukrywam, że początkowo myślałem o zapisywaniu do bazy danych, ale serwis dziennie odwiedza prawie 10000 unikalnych użytkowników, więc byłoby to spore obciążenie dla MySQL. Alternatywą dla tego rozwiązania wydaje mi się zapisywanie tych danych w plikach tekstowych, ale czy to dobry pomysł?
Kostek.88
Moim zdaniem i tak i nie. Jesli serwis ma 10000 unikalnych wejsc to i tak te 10000x laduje sie cala zawartosc bazy danych strony do okna przegladarki... takze wydaje mi sie, ze osobna tabela z jednym rekordem do zmiany nie stanowi roznicy w tym wypadku...

W zapisie do pliku nie widze nic zlego, wiec jesli mozesz w ten sposob znaczaco odciazyc serwer, mozesz pokusic sie o takie rozwiazanie.

PS. Jesli sie myle, prosze kogos bardziej kompetentnego o poprawienie mnie.
skowron-line
Cytat(Kaloryfer @ 3.11.2011, 02:13:13 ) *
W zapisie do pliku nie widze nic zlego, wiec jesli mozesz w ten sposob znaczaco odciazyc serwer, mozesz pokusic sie o takie rozwiazanie.

A później na przykład Cronem wrzucisz sobie co x godzin wynik z pliku do tabeli. Żeby dane trzymać w jednym miejscu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.