drugsxxx
8.11.2011, 16:10:48
Witam.
Wiem że są podbne tematy na forum lecz nie do końca są one pomocne. Opisze mój problem.
Na stronie są wyświetlane dane w tabeli jako data i zmierzony kierunek wiatru. Dane są przechowywane w pliku tekstowym w formacie
2011-11-07 12:12:04,Polnoc
2011-11-07 12:14:08,Polnocny-Wschod
itd.
Potrzebuje na tej stronie dodatkowo umieścić wykres który będzie pokazywał ile razy dane kierunek występuje w ciągu dnia, tygodnia, miesiąca (by wykres sie zmieniał gdy wcisniemy przycisk pod nim np.)
Ma ktoś moze jakies pomocne informacje??
nospor
8.11.2011, 16:12:40
No ale czego nie wiesz?
Jak zrobić wykres? - jest masa bibliotek do wykresów
Jak policzyć ile razy w ciągu dnia wieje dany wiatr?
drugsxxx
8.11.2011, 16:17:41
Hmm....
W sumie to wszystkiego
Bo tak nie wiem jak zrobić by wykres wyswietlał tylko kierunki z pliku w sensie bez daty, nie wiem jak żeby je zliczał i jak by wyświetlał 3 warianty, wartości z 1 dnia, z tygodnia i z miesiąca.
nospor
8.11.2011, 16:27:29
No to skoro nic nie wiesz, to może zacznij pokolei.
Wybierz sobie jakiś lib do generowania wykresów (pełno tego w necie za darmo) i spróbuj w nim zrobić wykres dla przykładowych jakiś danych.
Gdy już to opanujesz, to weźmiesz się za przetwarzanie danych z pliku.
drugsxxx
8.11.2011, 16:34:05
Wykresy dla przykładowych danych wychodzą - zdecydowałem sie na pChart. Niestety pChart obsługuje plik .csv ale to nie problem plik przerobiłem. Pytanie teraz jak zrobić by jedną z tych wartości był kierunek a drugą ilość jego występowania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.