bumel
10.11.2011, 15:31:30
mam podobny problem, nie znam jawy i bardzo proszę o pomoc.
na stronie są dwa skrypty, pierwszy przesuwa slajdy z opóźnieniem (widoczny u samej góry), zaś drugi to galeria pod spodem w lightbox. Na chwile obecna działa tylko przewijanie slajdów, a galeria niestety nie, ktoś pomoże ?
link:
www.rdk.masternet.pl
nospor
10.11.2011, 15:34:25
nie: $(function() { $('#gallery a').lightBox(); });
a: jQuery(function() { jQuery('#gallery a').lightBox(); });
Dodatkowo zajrzyj na strone jQuery i przeczytaj jak ustawia się jQuery w tryb NOCONFLICT
Niktoś
10.11.2011, 15:43:22
Jakbyś użył firebug'a to bś zobaczył, że $('#gallery a').lightBox() jest pusta (NULL),a dlatego że cała funkcja jest ładowana zanim generowane są obiekty w DOM
.
Spróbuj tak:
<script type="text/javascript">
$(document).ready(function () {
$(function() { $('#gallery a').lightBox(); });
});
</script>
nospor
10.11.2011, 15:45:06
Niktoś, proszę cię.... jakbyś ty oprócz FireBug posiadał jeszcze trochę wiedzy z jQuery to byś zobaczył, że on to wykonuje po załadowaniu strony...

Rozwiązanie jest w moim poście wyżej
Niktoś
10.11.2011, 15:49:52
Czyżby?
Wykonuje to w bloku head.
<script type="text/javascript"> $(function() { $('#gallery a').lightBox(); }); </script>
12<!-- LIGHTBOX -->
nospor
10.11.2011, 15:55:28
No tak, a czy ja mówię, że nie?
Tylko mistrzu, jak pisałem przydałoby się odrobina wiedzy z jquery.
TEn kod:
$(function() { $('#gallery a').lightBox(); });
A konkretnie to:
$(function() { .....});
powoduje, że kod w nim zawarty wykona się dopiero po załadowaniu całej strony.
Taka krótsza wersja tego:
$(document).ready(function () {
Niktoś
10.11.2011, 16:08:17
Dzięki ,za lekcje -nie wiedziałem -może, dlatego , że używam ciągle tej dłuższej wersji.
nospor
10.11.2011, 16:11:24
Ok, to kolejna lekcja:
nawet jakbyś miał rację i nie istaniło by jeszcze #gallery to taki kod:
$('#gallery a')
w jQuery nie daje null. jQuery zawsze zwraca obiekt, który co najwyżej może nie mieć elementów, ale obiekt jest i on nie jest nullem.
A null tutaj jest dlatego, że standardowe $ nadpisane jest przez drugą bibliotekę.
Niktoś
10.11.2011, 16:16:13
Też racja,brak przemyślenia-przy braku obiektu zwrócił by co najwyżej undefined,nie null.Chyba za szybko ten pierwszy post napisałem.
bumel
10.11.2011, 16:42:57
dziękuje za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.