Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Jakiej metody użyć?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bloody09
Problem wygląda następująco, chce zrobic odsyłacz, do skryptu, który wykona sie na tej samej stronie.
Czyli:
Jest odsylacz, naciskam na niego i wykonuje sie skrypt (przykładowo zwiekszenia wartosci zmiennej 'a' o 1).

Jak poprawnie i najprosciej to wykonac?
mortus
Użyj sesji.
  1. <?php
  2. $_SESSION['value'] = 0;
  3.  
  4. if(isset($_GET['clicked']) && $_GET['clicked'] != '' ) {
  5. $_SESSION['value'] += 1;
  6. }
  7.  
  8. echo 'Obecna wartość to: ' . $_SESSION['value'] . '<br />';
  9. echo '<a href="?clicked=true">Kliknij</a>';

Alternatywy: cookies, przekazywanie obecnej wartości w adresie, funkcja ze zmienną statyczną.
croc
Sesja? rolleyes.gif Za mało informacji mamy, po tym opisie ja bym użył JavaScript, ale nie wiadomo nawet czy chcesz pobierać dane z serwera.
mortus
Cytat(croc @ 11.11.2011, 15:24:53 ) *
Sesja? rolleyes.gif Za mało informacji mamy, po tym opisie ja bym użył JavaScript, ale nie wiadomo nawet czy chcesz pobierać dane z serwera.

Fakt, nie skojarzyłem, że określenie "na tej samej stronie" może dotyczyć braku jej przeładowania.
bloody09
Dzieki! Własnie o cos takiego mi chodzi, zaraz przetestuje, dokładnie to jest do innch celów, ale napisałem przykład, żeby uprościc rozumowanie wink.gif

Jeszcze jedno pytanie, czy da sie zrobic tak, aby przy wejsciu w hiperlacze strona automatycznie sie przeładowała? Troche sie juz głowiłem nad tym, ale nic nie przychodzi mi do głowy.
by_ikar
Cytat
Jeszcze jedno pytanie, czy da sie zrobic tak, aby przy wejsciu w hiperlacze strona automatycznie sie przeładowała? Troche sie juz głowiłem nad tym, ale nic nie przychodzi mi do głowy.

Generalnie o ile nie używasz jakiegoś javascriptu to każde kliknięcie w link przeładowuje stronę (no chyba że link odnosi się do jakiegoś elementu na bieżącej stronie, nie wiem jak to się fachowo nazywa, ale chodzi o przeniesienie do jakiegoś innego akapitu przykładowo).

A co do problemu z pierwszego posta, podobnie jak @croc użyłbym javascriptu (ajax).
mortus
Cytat(by_ikar @ 11.11.2011, 17:13:10 ) *
Generalnie o ile nie używasz jakiegoś javascriptu to każde kliknięcie w link przeładowuje stronę (no chyba że link odnosi się do jakiegoś elementu na bieżącej stronie, nie wiem jak to się fachowo nazywa, ale chodzi o przeniesienie do jakiegoś innego akapitu przykładowo).

A co do problemu z pierwszego posta, podobnie jak @croc użyłbym javascriptu (ajax).

Jedna odpowiedź przeczy drugiej. Jeśli JS i AJAX, to po co przeładowanie? A jeśli przeładowanie, to dlaczego nie PHP?

Co do problemu, to jest tak, jak kolega napisał.
croc
Konkrety, kolego. Co chcesz zrobić? Dostajesz odpowiedzi, ale to wcale nie muszą być dobre rozwiązania, bo nie wiadomo o co chodzi. Na przykład to:
Cytat(bloody09 @ 11.11.2011, 16:59:02 ) *
Jeszcze jedno pytanie, czy da sie zrobic tak, aby przy wejsciu w hiperlacze strona automatycznie sie przeładowała?

Przecież po wejściu na hiperłącze, o ile nie jest to link do skryptu JS, strona zawsze się przeładowuje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.