Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Dodanie ciągu kolejnych znaków do tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jg44
Witam,
mam taki problem. Posiadam tabelę, a w niej 4 rekordy. Chciałbym do każdego z tych rekordów dodać (w osobnej kolumnie) kolejną literę (czyli dla rekordu pierwszego - a, drugiego - b, trzeciego - c, czwartego - d). Próbowałem to zrobić w pętli:
  1. for($i=a; $i<=d; $i++)
  2. {
  3. mysql_query("UPDATE turnieje_pary SET gra='$i' WHERE nazwa_turnieju='$turniej'");
  4. }

Niestety, ta konstrukcja dodaje do wszystkich rekordów literę 'd'.
Zamiast pętli, próbowałem też edytować 'ręcznie' każdy rekord, czyli wykonać:
  1. mysql_query("UPDATE turnieje_pary SET gra='a' WHERE nazwa_turnieju='$turniej' LIMIT 1");
  2. mysql_query("UPDATE turnieje_pary SET gra='b' WHERE nazwa_turnieju='$turniej' LIMIT 1,1");
  3. mysql_query("UPDATE turnieje_pary SET gra='c' WHERE nazwa_turnieju='$turniej' LIMIT 2,1");
  4. mysql_query("UPDATE turnieje_pary SET gra='d' WHERE nazwa_turnieju='$turniej' LIMIT 3,1");

To również niestety nie działa, poniewać klauzula UPDATE nie przyjmuje wartości LIMIT z dwoma parametrami (czyli np. LIMIT 2,1 - poprawnie może być tylko LIMIT 2) (z manuala MySQLa).
Czy ktoś mógłby podpowiedzieć, jak mogę uzyskać pożądancy efekt?
nospor
To zrob w kolejnosci odwrotnej
  1. mysql_query("UPDATE turnieje_pary SET gra='d' WHERE nazwa_turnieju='$turniej' LIMIT 4");
  2. mysql_query("UPDATE turnieje_pary SET gra='c' WHERE nazwa_turnieju='$turniej' LIMIT 3");
  3. mysql_query("UPDATE turnieje_pary SET gra='b' WHERE nazwa_turnieju='$turniej' LIMIT 2");
  4. mysql_query("UPDATE turnieje_pary SET gra='a' WHERE nazwa_turnieju='$turniej' LIMIT 1");
jg44
Dziękuję bardzo, Panie Moderatorze. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.