XP'ek
17.11.2011, 09:56:16
Witam,
Mam kod php wyglądający następująco
$q = sprintf("SELECT cms_gpics.*,gslug FROM cms_gpics LEFT JOIN cms_galleries USING (`gid`)
WHERE cms_gpics.gid = %d AND cms_gpics._deleted = 0 ",
$r = $this->sql($q);
{
$l[$row['pic_id']] = $row;
}
return $l;
i potrzebuję do niego zrobić stronicowanie jak najlepiej i najprościej to zrobić
nospor
17.11.2011, 09:57:53
Tematów o stronicowaniu na forum są tysiące. W internecie miliony. Na forum jest kupa klas do tego. Czemu więc wpierw nie weźmiesz się za podstawową lekturę ze stronicowania?
XP'ek
17.11.2011, 10:01:36
czytałem już o stronicowaniach, nawet dwa podane przykłady na tym forum próbowałem podpiąć ale niestety bezskutecznie coś zawsze nie tak działa
nospor
17.11.2011, 10:02:07
To pokaż jak próbowałeś i napisz co ci nie działa.
XP'ek
17.11.2011, 10:12:15
$subpage = $_GET['subpage'];
$perPage = 5;
{
$subpage = (int) $_GET['subpage'];
}
if ($subpage < 1)
{
$subpage = 1;
}
$start = ($subpage - 1) * $perPage;
$q = sprintf("SELECT cms_gpics.*,gslug FROM cms_gpics LEFT JOIN cms_galleries USING (`gid`)
WHERE cms_gpics.gid = %d AND cms_gpics._deleted = 0 LIMIT ".$start.", ".$perPage."",
$r = $this->sql($q);
{
$l[$row['pic_id']] = $row;
}
return $l;
$prev = $subpage - 1;
$next = $subpage + 1;
$prevLink = 'galeria/'.$id.'/page-'.$prev;
$nextLink = 'galeria/'.$id.'/page-'.$next;
if($subpage > 1)
echo'<a style="text-decoration: none;" href="'.$prevLink.'">Poprzednia strona</a> '; $stron=round($ilosc_wierszy/$perPage); for($i=1; $i<=$stron; ++$i)
{
if($i==$subpage)
else
echo '<a style="text-decoration: none;" href="galeria/'.$id.'/page-'.$i.'">'.$i.' </a>'; }
if($subpage < $stron)
echo ' <a style="text-decoration: none;" href="'.$nextLink.'">Nast?pna strona</a>';
i tutaj już jest kwestia taka że nie mogę poradzić sobie z przekazaniem parametrów stronicowania anie przez echo anie przez smarty
nospor
17.11.2011, 10:33:08
Przekazać gdzie? Bo w kodzie widzę, generujesz linki. Widzę, że generujesz "ładne linki" i zakładam, że gdzieś tam robisz konwersje z ładnego linku na subpage?
XP'ek
17.11.2011, 10:46:07
tak dokładnie
Kod
index.php?galleries=$1&subpage=$2
nospor
17.11.2011, 10:48:56
No ale ponawiam pytanie: co ci się gdzie nie przekazuje??
Poza tym zrób print_r($_GET);
XP'ek
17.11.2011, 11:03:32
sprawdzałem i wyniki przerzuca tylko kwestia jest taka że nie mogę wyrzucić tego w smartach tam gdzie chce teraz..
ponieważ w index.php mam to zrobione tak
elseif (isset($_GET['gallery'])) {
$t->assign('gallery',$fe->getGallery($_GET['gallery']));
}
i teraz chce wyrzucić te wyniki pod zdjęciami by ładnie wyglądały
nospor
17.11.2011, 11:08:32
Raz ci nie działa w ogóle, raz nie możesz czegoś przerzucić ani przez echo ani przez smarty. Za chwilę jednak się okazuje, że wszystko ci jednak działa, tylko jakiegoś tam kodu wziętego z kosmosu (bo wcześniej go nie było) nie możesz przekazać do smarty.
A teraz postaw się w sytuacji osoby, która, nie widzi Twojego kodu i nie ma bladego pojęcia co ty tu wymyślasz co 5 minut co innego.
I jak już się postawisz w sytuacji tej osoby, to spróbuj opisać problem tak, by ta osoba go zrozumiała.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.