Od jakiegoś czasu pisze sobie niedużą stronę, na której głównie korzystam z php (w wielu wymiarach, ale głównie to jest php). Czytałem trochę w internecie nt. zabezpieczania sktyptów przed ew. atakami. Cały czas staram się do nich stosować, jednak mam pewne pytanie, na które nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.
Załóżmy, że mam klasę mojaKlasa, a w niej metodę metodaMojejKlasy, która jest publiczna. Mam również skrypt skrypt.php w którym dołączam plik z klasą mojaKlasa i tworzę obiekt obiektMojaKlasa. Przykładowy kod może wyglądać tak:
$obiektMojaKlasa = new mojaKlasa(); $dana1 = 'jakiś napis do metody'; $dana2 = $_POST['poleTextFormularza'] /* ja robię najczęsciej zamiast tak jak jest powyżej tak: $dana2 = htmlspecialchars($_POST['poleTextFormularza']); */ $obiektMojaKlasa -> metodaMojejKlasy($dana1,$dana2);
Teraz moje pytanie względen takiego przykładowego wywołania - w którym miejscu powinienem dodać htmlspecialchars - w powyższym skrypcie, czy w metodzie klasy. Może i tu i tu? Czemu ta ostatnia sugestia? No własnie to mnie najbardziej zastanawia - czy jeśli jakieś dane zostały przesłane już do skryptu skrypt.php to czy przed wywołaniem metody klasy, czyli tak jakby pomiędzy skryptem a klasą może ktoś te dane zmanipulować, czy jeśli dane w skrypcie przeszły poprawnie to mam gwarancję, że w metodzie pozostaną takie same?
Będę wdzięczny za odpowiedzi i podpowiedzi.