Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Anchor + iframe + ustawienie pozycji
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Crxiak
Witam, szukałem, znalazłem podobne problemy ale ostro nie aktualne i nie do końca odpowiadające mojemu problemowi.

Otóż mam stronę na której ładuję formularz w ramce iframe. Wiem, że to brzydkie rozwiązanie ale cóż takie jest i musi zostać z kilku powodów.

Ramka z formularzem ładuje się z pliku formularz.php, action dla formularza ustawione na formularz.php#jump.

Jak widać jest kotwica która powinna odpowiadać za przesunięcie ekranu po przeładowaniu ramki na element
  1. <div id="jump">
dla testów robiłem jeszcze
  1. <div name="jump"> <div id="jump" name="jump">
i też
  1. <a name="jump">

I teraz problem. Chrome, FF 3.xx, wszystko działa super. Po wysłaniu formularza ekran "przeskakuje" do pozycji
  1. <div id="jump">
ale już FF8 i oczywiście IE8 nie reagują wcale zostając w tym miejscu w którym jest przycisk wysyłający formularz a po jego wysłaniu białe tło. Czy jest jakiś sposób aby poprawić zachowanie tego formularza. Próbowałem też zdarzeń onLoad="set.Focus()" i też nic.

Jeszcze tak dla jasności:

Cała strona to rezerwacje.php
Ramka ładuje się do tej strony z formularz.php
Formularz ma action="formularz.php#jump"
Wypełniamy formularz klikamy wyślij i przeładowuje się tylko ramka.
W Chrome i FF 3.8 zostajemy przeniesieni na samą górę ramki, w FF 8 i IE8 zostajemy na dole ramki na białym tle. Żeby zobaczyć podziękowanie musimy przejechać tam mychą.

Trochę kodu:

1. <form id="form1" name="form1" onsubmit="return sprawdz_form();" method="post" action="rezerwacje.php#jump">
  2. ...
  3. ...
  4. ...
  5. </form>

Odbieramy formularz:
Jakieś ify sprawdzające czy dane zostały wysłane i jeżeli tak to drukujemy:
  1. <div id="jump" class="info">
  2. <h2>Dziękujemy za złożenie rezerwacji. Na podany adres email wysłano wiadomość z numerem rezerwacji.</h2>
  3. </div>

Liczę na jakąkolwiek pomoc lub naprowadzenie mnie na rozwiązanie. Oczywiście mogę po wysłaniu formularza przekierować na inną podstronę ale chciałbym tego uniknąć.
qrooel
Masz tam diva, który ma atrybut 'name' - być może tutaj jest jakiś problem.
Crxiak
Testowałem różne opcje między innymi z atrybutem name dla diva także to niestety nie pomaga. Dodam jeszcze, że na operze też działa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.