Otóż mam stronę na której ładuję formularz w ramce iframe. Wiem, że to brzydkie rozwiązanie ale cóż takie jest i musi zostać z kilku powodów.
Ramka z formularzem ładuje się z pliku formularz.php, action dla formularza ustawione na formularz.php#jump.
Jak widać jest kotwica która powinna odpowiadać za przesunięcie ekranu po przeładowaniu ramki na element
dla testów robiłem jeszcze
<div id="jump">
i też
<a name="jump">
I teraz problem. Chrome, FF 3.xx, wszystko działa super. Po wysłaniu formularza ekran "przeskakuje" do pozycji
ale już FF8 i oczywiście IE8 nie reagują wcale zostając w tym miejscu w którym jest przycisk wysyłający formularz a po jego wysłaniu białe tło. Czy jest jakiś sposób aby poprawić zachowanie tego formularza. Próbowałem też zdarzeń onLoad="set.Focus()" i też nic.
<div id="jump">
Jeszcze tak dla jasności:
Cała strona to rezerwacje.php
Ramka ładuje się do tej strony z formularz.php
Formularz ma action="formularz.php#jump"
Wypełniamy formularz klikamy wyślij i przeładowuje się tylko ramka.
W Chrome i FF 3.8 zostajemy przeniesieni na samą górę ramki, w FF 8 i IE8 zostajemy na dole ramki na białym tle. Żeby zobaczyć podziękowanie musimy przejechać tam mychą.
Trochę kodu:
Odbieramy formularz:
Jakieś ify sprawdzające czy dane zostały wysłane i jeżeli tak to drukujemy:
Liczę na jakąkolwiek pomoc lub naprowadzenie mnie na rozwiązanie. Oczywiście mogę po wysłaniu formularza przekierować na inną podstronę ale chciałbym tego uniknąć.