Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS] Jak zrobić dopełnienie niższej kolumny do wyższej?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wb83
Chodzi o to aby dopełnienie występowało w divach "treść_strony" i "lewa_kolumna".
Tzn jeśli w jednym z div-ów znajdzie się więcej tekstu niż "min-height" to w drugim wystąpi dopełnienie.
Div "stopka" powinien być wyświetlany zawsze na samym dole strony i mieć stałą odległość od diva "treść_strony"
Jeśli dopełnienie zostanie zrobione na poziomie kontenerów to może wystąpić sytuacja, że "stopka" znajdzie się w sporej odległości od dolnej krawędzi.

Czy jest to w ogóle możliwe?

Być może powinienem zastosować zupełnie inne pozycjonowanie, ale nie mam już pomysłu ze względu na braki w posługiwaniu się css.
W każdym razie układ dolnej części strony (górę wyciąłem) powinien się składać z lewej kolumny (na całej wysokości), treści głównej i stopki, która powinna być wyświetlana przy dolnej krawędzi strony.

Kod
<body>

<div id="strona">

<div id="content">

<div id="kontener3">    

<div id="lewa_kolumna">

<p> Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In ut augue et elit dapibus accumsan. Suspendisse sit amet purus id leo egestas posuere non imperdiet nibh. Nullam tempus pulvinar vehicula. Nunc ornare, odio ac imperdiet porta, mauris erat convallis leo, in ullamcorper mauris mauris nec tellus. Vivamus vehicula pellentesque tortor, sit amet venenatis augue rutrum at. Fusce molestie suscipit scelerisque. Nullam accumsan tortor nec dui bibendum faucibus. Proin ut fringilla elit. Curabitur quis arcu ante. Nulla odio turpis, tincidunt malesuada varius non, dapibus tristique arcu. Etiam porta bibendum suscipit. Vivamus tincidunt elementum orci, commodo congue nibh rutrum sed.
                </p>

</div> <!-- lewa_kolumna -->

</div> <!-- kontener3 -->    

<div id="kontener4">

<div id="tresc_strony">

<p> Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In ut augue et elit dapibus accumsan. Suspendisse sit amet purus id leo egestas posuere non imperdiet nibh. Nullam tempus pulvinar vehicula. Nunc ornare, odio ac imperdiet porta, mauris erat convallis leo, in ullamcorper mauris mauris nec tellus. Vivamus vehicula pellentesque tortor, sit amet venenatis augue rutrum at. Fusce molestie suscipit scelerisque. Nullam accumsan tortor nec dui bibendum faucibus. Proin ut fringilla elit. Curabitur quis arcu ante. Nulla odio turpis, tincidunt malesuada varius non, dapibus tristique arcu. Etiam porta bibendum suscipit. Vivamus tincidunt elementum orci, commodo congue nibh rutrum sed.
                </p>

</div> <!-- tresc_strony -->

<div id="stopka">
                </div>    <!-- stopka -->

</div> <!-- kontener4 -->

</div> <!-- content -->

</div> <!-- strona -->

</body>

Kod
body {
background: #FFFFFF;
text-align: center;
}

#strona {
min-width:760px;
max-width:970px;
width:auto !important;
width:970px;
margin:auto;
text-align:left;
background:#FFFF00;
}

/* content */

#content {

position: relative;
width: 100%;
height: 100%;
background: #FFFF00;
}

/* górna część strony wycięta */

/* kontener3 */

#kontener3 {
position: absolute;
top: 245px;
left: 0px;
width: 25%;
background: #FF00FF;
}

#lewa_kolumna {
overflow: hidden;
float: left;
width: 96%;
min-height: 300px;
margin: 5px 0px 5px 5px;
}

/* kontener4 */

#kontener4 {
position: absolute;
top: 245px;
right: 0px;
width: 75%;
}

#tresc_strony {
width: 99%;
min-height: 300px;
margin: 5px 5px 5px 0px;
}

#stopka {
width: 99%;
height: 100px;
margin: 0px 5px 5px 0px;
background: #11FFFF;
}
Damonsson
Używając position:absolute nic nie zdziałasz.

Najprościej mówiąc:

Kontener z tłem takim jakie ma mieć prawa kolumna na 100%x100%.
Lewa kolumna width=X.
Prawa kolumna width=100%-X i margin-left=X.
Dla kontenera overflow hidden.
Stopka clear:both.
Dla kolumn odpowiednie float. Wszystko w relative. Żadnych sztywnych top, left, right, chyba, że wewnątrz kontenera któremu określisz konkretną szerokość i wysokość.
Chyba nic nie pomieszałem wink.gif

Przejrzyj moje "pomógł" to znajdziesz chyba z 5 takich samych tematów i gotowe rozwiązania.

wb83
Dzięki za odpowiedź.

Jeśli dobrze zrozumiałem to mam zrobić wszystkie 3 divy w jednym kontenerze, nie używając pozycjonowania absolutnego.

Wyszło mi coś takiego:

http://tinypic.com/view.php?pic=5w77n&s=5

Kod
#kontener3 {
float:left;
width: 100%;
height: 100%;
}

#lewa_kolumna {
width: 25.5%;
margin: 5px 0px 5px 5px;
}

#tresc_strony {
float: right;
width: 73%;
margin: 5px 5px 5px 0px;
}

#stopka {
float: right;
clear: both;
width: 73%;
height: 100px;
margin: 0px 5px 5px 0px;
background: #11FFFF;
}

Stopka faktycznie wyświetla się tam gdzie powinna ale pod lewą kolumną pozostaje puste pole wysokości stopki. Chciałbym by dolna krawędź lewej kolumny wyświetlała się równo z dolną krawędzią stopki.

Jeśli chodzi o dopełnianie to nadal nie bardzo wiem jak to osiągnąć w tym przypadku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.