Mam oto taki problem. Ostatnimi czasy, uczyłem się jak wyciągać rekordy z bazy MySQL za pomocą połączonych tabel. Mam skrypt, który obsługuje serwis z ogłoszeniami motoryzacyjnymi. Są cztery tabele:
1. Ogłoszenia - oglo
2. Marki - marki
3. Modele - modele
4. Zdjecia - photo
Piszę sobie oto taki kod:
SELECT a.ide, a.marka, a.model, a.cena, a.rokprodukcji, p.idoglosz, p.src, p.minisrc, mr.ide, mr.marka, md.ide, md.modele FROM oglo a, photo p, marki mr, modele md WHERE a.ide=p.idoglosz AND a.marka=mr.ide AND a.model=md.ide LIMIT 5
Do tego momentu jest ok. Tworzę pętlę, z której wyciągam 5 rekordów i wszystko wyświetla się prawie tak jakbym sobie tego życzył. Problem zaczyna się w momencie pobranego z tabeli photo miniaturki zdjęcia. Jako, że dodając ogłoszenia, można do jednego dodać kilka zdjęć, system do każdego z nich tworzy miniaturkę (w chili obecnej 3 zdjęcia i 3 miniaturki). Od razu uprzedzę, że nie ma opcji wybrania, które zdjęcie jest zdjęciem "głównym". Miniaturki mają nadawane kolejne numery (np min_01, min_02, min_03). I teraz moje pytanie:
Jak stworzyć kod, czego użyć, do jakiej funkcji, manuala itp się odnieść, aby pętla pobierała mi np. miniaturkę z danego ID samochodu o najmniejszym numerze, zakładając, że zdjęcie główne ma zawsze najmniejszy numer przydzielany przez skrypt przy dodawaniu (np. ogloszenie 1 [min_01 - przod, min_02-bok, min_03 - tyl], ogłoszenie 2 [min_04 - przod, min_05-bok, min_06 - tyl])?