Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Wymuszenie pobierania obrazka z serwera
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
krzys_86
Witam.

Czy ktoś może mi podrzucić jakieś rozwiązanie mojego problemu, a mianowicie chodzi mi o to żeby skrypt wymuszał na przeglądarce pobieranie obrazów z serwera (za każdym razem) a nie z pamięci podręcznej. Czy jest to wykonalne? Jeżeli tak to jakaś wskazówka?

Pozdrawiam

Krzysztof
mortus
.htaccess + mod_expires + odpowiedni ExpiresByType

Sprawdź:
Google,
apache.org,
kvz blog,
snipplr,
itd.
krzys_86
Dzięki za odpowiedź, a powiedz mi zadziała to na obrazkach linkowanych z serwera tzn załóżmy że mam stronę na serwerze x a zdjęcia sa pobieranie z serwera y , czy przy ustawieniu na serwerze y .htaccess coś da ? Na serwerze X nie mam możliwości edycji ustawień i dlatego muszę to rozwiązać tylko przy pomocy Y. Mam nadzieję że nie zagmatwałem wink.gif
surma
Najlepiej do adresu URL dodać jakiś unikalny parametr, np. wynik działania funkcji time(), tak, by wynikowy adres wyglądał np. tak: http://example.com/obrazek.png?1324477163.

Sposób ten będzie działał także dla plików, które linkujesz z innych serwerów...
-krzys_86-
Tak to byłby dobry sposób, ale taki parametr musiałbym inicjować na serwerze do którego nie mam dostępny, mogę tam tylko wrzucić gotowe linki url do zdjęcia. Obawiam się że będzie ciężko obejść ten problem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.