Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][CSS] Dwa tła dla jednego diva
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mw.web
Witam,

Wiem, że takich tematów jest w Google sporo, ale mimo wszystko nie mogę sobie dać rady z zastosowaniem diva w divie dla mojej stronki.

Jak zrobić, aby w jednym divie umieszczone były tła nr. 12 i nr. 13? Z tym, że tło nr. 12 jest stałe (882px na 370px), a tło nr. 13 ma powtarzać się w zależności od obszerności treści na stronie, po czym w odpowiednim momencie pojawia się tło nr. 14. Próbowałem robić to na wiele sposobów, ale żaden z nich nie powodował, że tło nr. 13 zaczynało się w odpowiednim momencie powtarzać.
cycofiasz
Ja to robię tak:

1. <div id="div1">
  2. <div id="div2">
  3. treść
  4. </div>
  5. </div>

div1 ustawiam w css tło które może się powtarzać a div2 w którym się nie może powtarzać i jak się skończy obrazek tła div2 to wtedy reszta tła jest brana z div1
mw.web
Zrobiłem tak, jak mówisz, efekt jest następujący:

Teraz pytanie, co robię źle:
  1. <div id="content_01">
  2. <div id="content_02">
  3. Lorem ipsum dolor sit amet (...)
  4. </div>
  5. </div>

1. #content_01 {
  2. float:left;
  3. width:882px;
  4. background:url(images/wt_05.jpg) repeat-y;
  5. }
  6.  
  7. #content_02 {
  8. width:882px;
  9. height:370px;
  10. background:url(images/wt_04.jpg);
  11. }
by_ikar
Ale po co w ogóle stosować do tego obrazek? Przecież w css możesz użyć gradientu, są nawet specjalne generatory wyręczające cię z dłubania kodu, jedynie ustawiasz sobie kolory. Gradient, box-shadow + border i wydaje mi się że obrazki są conajmniej zbędne wink.gif
jarekbb
nastała era divowców... wraz z HTML5 czas zacząć ograniczać nieogarniętą ilość divów w projektach
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.