Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Efekt "nieśmiertelnika" w GD
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
JohnyPL
Potrzebuję nałożyć tekst (z formularza) na obrazek tła w postaci nieśmiertelnika, tak aby wyglądało to mniej wiecej tak: nieśmiertelnik.
Z przełaniem danych i nałożeniem ich na tło blaszki nie mam problemu. Chodzi jedynie o sam efekt "wybijania" tekstu na blaszce.
Próbowałem szukać różnych filtrów w bibliotece GD ale nie znalazłem nic co by mogło imitować efekt wybijania liter na blaszce.
zdemotywowany
text-shadow
Kshyhoo
Cytat(zdemotywowany @ 17.01.2012, 10:26:18 ) *
text-shadow

Dziś dzień na żarty? Jak to niby zastosować? CSS w GD?
@JohnyPL - możesz kombinować, ja podam Ci cztery opcje:
1. w GD nakładać kilka napisów na siebie o różym odcieniu koloru (szarości) i przezroczystości (dużo kombinowania).
2. poszukać odpowiedniej czcionki 3D (w necie sporo czcionek, nie wiem jednak, czy znajdziesz odpowiednią).
3. w programie graficznym spłodzić wszystkie potrzebne znaki i składać napisy w GD właśnie z gotowych grafik (tekst 3D to prościzna w Photoshopie).
4. pociąć grafiki z prawdziwymi nieśmiertelnikami i składać napisy w GD.

Dla mnie czwarta opcja jest najlepsza jakościowo. Ja podobnie kombinowałem tu.
!*!
zdemotywowany podał dobre rozwiązanie, text-shadow. Co prawda w GD nie ma czegoś takiego, ale jest to już dobre nakierowanie i łatwo je uzyskać w GD ręcznie, nakładasz tylko tekst X razy o jeden stopień niżej niż tekst główny.
zdemotywowany
Cytat(Kshyhoo @ 17.01.2012, 11:43:34 ) *
Dziś dzień na żarty? Jak to niby zastosować? CSS w GD?
@JohnyPL - możesz kombinować, ja podam Ci cztery opcje:
1. w GD nakładać kilka napisów na siebie o różym odcieniu koloru (szarości) i przezroczystości (dużo kombinowania).
2. poszukać odpowiedniej czcionki 3D (w necie sporo czcionek, nie wiem jednak, czy znajdziesz odpowiednią).
3. w programie graficznym spłodzić wszystkie potrzebne znaki i składać napisy w GD właśnie z gotowych grafik (tekst 3D to prościzna w Photoshopie).
4. pociąć grafiki z prawdziwymi nieśmiertelnikami i składać napisy w GD.

Dla mnie czwarta opcja jest najlepsza jakościowo. Ja podobnie kombinowałem tu.

AYFKM? Przecież text-shadow to jest jak najbardziej prawidłowa odpowiedź. W końcu tam musi być cień. Rzuciłem hasłem, ale chyba tylko Ty nie potrafiłeś załapać, że trzeba nałożyć warstwę z cieniem kilka pixeli poniżej tekstu.
:
Ej, poczekaj:

Czy to nie jest text-shadow?
Kshyhoo
No nie do końca. text-shadow to funkcja w CSS. Nie wdawajmy się z zbędną polemikę odnośnie nazwewnictwa. Którą opcję wybierasz?
!*!
Kshyhoo, dzięki, nikt z Nas by o tym nie wiedział. A jak inaczej to nazwiesz, ten efekt? ZielonaMarysia? Cień dla tekstu, obojętnie gdzie zawsze będzie nazywał się tak samo, i uzyskać go można w ten sam sposób, kwestia tylko tego czy z automatu czy ręcznie.
JohnyPL
Dzięki za pomoc. Próbuje z nakładaniem tekstów różnych odcieniach na w GD.
Crozin
GD jest dosyć ubogim narzędziem, ImageMagick daje nieporównanie większe możliwości: http://www.google.pl/search?sourceid=chrom...ick+emboss+text
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.