Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Czym zastąpić ORDER BY RAND
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-Andrzej-
Witam, czytałem o tym, że nie powinno się stosować tego typu sortowania do pobierania z bazy wyników. Jednak nigdzie nie mogę znaleźć przykładu jak pobrać wszystkie wyniki i wyświetlić je w losowej kolejności.
Dodam tylko, że to czy będą one posortowane losowo czy normalnie zależy od tego czy pewna zmienna posiada stan 0 czy 1. Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Crozin
A szukałeś...?
jackussa
a jak nie chcesz używać ORDER BY RAND() możesz je pomieszać w PHP

1. $query = "SELECT * FROM table" ;
  2. $results = mysql_query($query) or die(mysql_error());
  3. $array = array();
  4. while ($row = mysql_fetch_assoc($results))
  5. {
  6. $array[] = $row;
  7. }
  8.  
  9. shuffle($array);
seba123
@up - to nie będzie dobre gdy ma dużo rekordów bądź chce zastosować limit z wybranymi kryteriami wink.gif
Crozin
@seba123: To w ogóle nigdy nie będzie dobre. Pod absolutnie każdym względem jest dziesiątki razy gorze od i tak fatalnego ORDER BY RAND().
-Andrzej-
I na tym właśnie polega problem, każdy pisze coś innego a ja nie wiem kogo słuchać smile.gif
Crozin
W podanym przez @skowron-line artykule i w ~50 pośrednio podanych przeze mnie masz z pokrywające się informacje.
-Andrzej-
Dziękuje, zastanawiam się jeszcze czy w przypadku małej ilości użytkowników i pobieraniu max 20 rekordów z bazy ORDER BY RAND jest również nie zalecane?
skowron-line
Cytat(-Andrzej- @ 1.02.2012, 08:59:27 ) *
Dziękuje, zastanawiam się jeszcze czy w przypadku małej ilości użytkowników i pobieraniu max 20 rekordów z bazy ORDER BY RAND jest również nie zalecane?

Można zastosować ale, Nie odwalaj fuszerki, naucz się robić porządnie bo później już zawsze będziesz tak robił.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.